Волфганг Шойбле, който беше член на германския парламент повече от

...
Волфганг Шойбле, който беше член на германския парламент повече от
Коментари Харесай

Почина ветеранът на германската политика Волфганг Шойбле

Волфганг Шойбле, който беше член на немския парламент повече от половин век, умря на 81 години . Той имаше една от най-дългите политически кариери на Германия, в която оказа помощ да се обезпечи мястото на страната му в сърцето на Европа, предава Ройтерс.

Шойбле посвети огромна част от кариерата си на повторното обединяване на страната си и по-късно служи като министър на финансите при някогашния канцлер Ангела Меркел по време на дълговата рецесия в еврозоната. Той умря " спокойно " късно във вторник, сподели представител на дясноцентристката Християндемократическа партия (ХДС) в сряда.

Шойбле е роден през 1942 година в южния град Фрайбург и бе член на Народното събрание без спиране от 1972 година

" Германия загуби формиращ християндемократ, който обичаше да спори и все пак в никакъв случай не изпускаше от взор какво съставлява политиката: да направи по-добър живота за жителите ", сподели немският канцлер Олаф Шолц в изказване.

Като министър на вътрешните работи Шойбле, който представляваше Западна Германия, беше основен фактор при правенето на изискванията на контракта за обединяване на Германия, подписан през август 1990 година след рухването на Берлинската стена.

" Той въплъщаваше следвоенна демократична Германия като малко други ", сподели министърът на вътрешните работи Нанси Фейзер.

ХДС похвали уговорката на Шойбле за непоклатимост и отговорност по финансовите въпроси, като сподели, че " неговото завещание ще продължи да живее в немската и европейската история ".

Като министър на финансите Шойбле ръководеше на политическия отговор на Германия на рецесията в еврозоната, осигурявайки поддръжка отдясно на консервативния блок на Меркел за три избавителни проекта за Гърция.

Тази увереност, граничеща с неотстъпчивост, му оказа помощ да се трансформира в най-популярния немски политик вкъщи и най-мразения в чужбина, спечелвайки му прозвището - обещано от новинарското списание Spiegel - на " канцлер зад кулисите ".

Бившият гръцки финансов министър Янис Варуфакис , който беше прям в рецензиите си към политиките на икономии, поддържани от Берлин в разгара на дълговата рецесия, сподели в сряда, че историята ще съди Шойбле сурово.

" Волфганг Шойбле беше олицетворение на политическия план за подсилване на паричен съюз, в който самият той не вярваше ", написа Варуфакис на уеб страницата си.

Въпреки това, похвали за неговия принос идват от цяла Европа, в това число от водачи във Франция, Словакия, Холандия и Италия.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР