Волеизявлението на Пламен Николов е край на проучвателната процедура в

...
Волеизявлението на Пламен Николов е край на проучвателната процедура в
Коментари Харесай

Експерти: Конституцията има механизми за изход от ситуацията

Волеизявлението на Пламен Николов е завършек на проучвателната процедура в границите на първия мандат, съгласно специалисти конституционалисти. Не е належащо президентът Румен Радев да издава нов декрет.

Оттук нататък президентът би трябвало да насрочи дата за връчване на втори мандат на обединението ГЕРБ-СДС. Те към този момент дадоха поръчка да показват пред хората план за кабинет с кандидат-премиер Даниел Митов. Но по-късно да върнат мандата. Което значи, че на Румен Радев ще му се наложи да избере на коя политическа мощ да връчи третия изследователски мандат.

Ако конституционната рулетка се завърти безрезултатно, то Народното събрание би трябвало да бъда необуздано. Ако това се случи до края на август, изцяло допустимо е да има избори 2 в 1 наесен: президентски и нови предварителни.

На председателски съвет през днешния ден депутатите взеха решение, че ще има спор и гласоподаване на проектокабинета на Има Такъв Народ макар обстоятелството, че партията на Слави Трифонов отдръпна предлагането си. Според конституционалисти - това е едното от двете вероятни решения при такива проблеми.

" От една страна, може Народно събрание да гласоподава претендента за министър-председател, надлежно да го утвърди или не. Ако той след това не предложи състав на Министерски съвет, мандатът да не е сполучлив. Може и да се случи това, което направиха от " ИТН " и техния претендент Пламен Николов, а точно - да насочи едностранно волеизявление до президентството и до самото Народно събрание, че отдръпва своята кандидатура, по този начин както без претендент за министър-председател ние не може да имаме държавно управление ", разяснява пред Българска национална телевизия доктор Симона Велева, специалист по конституционно право.

С това мандатът се счита за несполучлив. В какви хипотези можем да попаднем при гласоподаване на проектокабинета в зала?

" Можем да изпаднем в неподходящата догадка ГЕРБ и Движение за права и свободи, а може би и Българска социалистическа партия, да го поддържат, надлежно той да изпадне в неловка обстановка той да предлага кабинет или надлежно да не предлага кабинет. Тази стъпка е празна, тя няма потребност да бъде извървявана ", изясни доктор Симона Велева, специалист по конституционно право.

Дори и отвод на партия да получи мандат се смята за несполучлив мандат, тъй че конституционната процедура да не бъде блокирана. При третия мандат президентът ще избере ПГ, на която да го даде.



" При третия мандат обаче го връчва на самата ПГ, която към този момент по-късно излъчва собствен претендент ", означи доктор Симона Велева, специалист по конституционно право.

Сегашният парламент би трябвало да насрочи изборите за президент, които би трябвало да се проведат сред 22 октомври и 22 ноември. Тогава обаче България ще влезе в двумесечния период, в който президентът няма право да разпуска Народното събрание.

" Може да имаме избори 2 в 1, това не е проблем. Интересно би било обаче откакто имаме избори за последващо Народно събрание, в случай че и то по някаква причина не може да излъчи държавно управление, ще имаме догадка на длъжностен кабинет и настоящо Народно събрание, като служебният кабинет ще може да внася законопроекти, прочее нещо, което прави и в този момент ", сподели доктор Симона Велева, специалист по конституционно право.

Основният закон съгласно специалистите е планувал ясни и задоволителни механизми, тъй че да бъде избегната конституционна рецесия.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР