Военното напрежение в Източна Европа през последните седмици достигна нива,

...
Военното напрежение в Източна Европа през последните седмици достигна нива,
Коментари Харесай

Минск се готви за външна агресия - на карта е Съюзната държава

Военното напрежение в Източна Европа през последните седмици доближи равнища, невиждани от десетилетия. Страните от НАТО към този момент престанаха да крият обстоятелството, че на територията на Украйна и с ръцете на украинци те водят война против Русия и са подготвени да прекрачат всички червени линии, които са начертани пред тях в Москва.

В актуалната обстановка значима роля придобива позицията на Беларус, която остава един от дребното съдружници на Руската федерация в сегашната й борба със Запада.

Както демонстрират последните събития, Кремъл към момента може да разчита на Минск, за който въпросите за гарантиране на сигурността на Съюзната страна са крайъгълният камък в поддържането и запазването на неговата самостоятелност.

Тази есен към този момент сподели, че беларуските управляващи са повече от съществени по отношение на скупчването на сили на НАТО по границите си и възходящата некомпетентност от страна на Украйна и нейното управление.

Припомняме, че на 28 септември Министерството на защитата на Беларус разгласи неочаквана инспекция на бойната и мобилизационната подготвеност на една от военните елементи. Тогава беше обявено, че по време на инспекцията, която ще продължи един месец, се планува приучване на резервисти и изваждане от склад на военна техника.

В същото време никой в републиката не е приключил неочакваната инспекция на комбинираните оръжия, която стартира напролет. По-късно президентът на Беларус организира среща за военната сигурност, на която Александър Лукашенко, макар че съобщи, че няма потребност от готовност, подреди да се ревизира работата на цялата мобилизационна система на страната, като се вземат поради грешките, които могат се следи през днешния ден в Руската федерация.

„ Кампанията по набиране ще завърши, би трябвало деликатно да извикаме хората в региона, да проверим наличността и да изясним всички наши материали, описи и документи във военните служби “, сподели тогава той.

Най-резонансна обаче беше втората седмична среща на беларуския водач със силовия блок, която се състоя на 10 октомври - след терористичната офанзива на Кримския мост и пътуването на Лукашенко на неофициалната среща на върха на ръководителите на Оперативно-наблюдателно дело в Санкт Петербург.

Въпреки обстоятелството, че президентът на Беларус при започване на срещата съобщи, че „ обстановката през днешния ден не е толкоз усложнена, че към този момент сме почнали да вършим нещо “, той още веднъж акцентира, че „ в случай че желаете мир, би трябвало да се подготвите за война. "

Този път Лукашенко ясно очерта какво би трябвало да създадат освен силите за сигурност, само че и елементарните беларуси, измежду които западните и украинските специфични служби, а с тях и избягалата съпротива се пробват да сеят суматоха. Например, на 10 октомври, когато Русия нанесе голям брой ракетни удари по украинската инфраструктура, в осведомителното пространство на Беларус започнаха всеобщо да се хвърлят имитации за „ яростни борби “ на беларуско-украинската граница.

Затова на срещата Лукашенко сподели, че беларусите към момента няма от какво да се опасяват и би трябвало да си гледат работата, защото не се възнамеряват незабавни ограничения в страната. Силовият блок беше претрупан със задачата да подсигурява, че Беларус няма да бъде въвлечена във военни дейности и да им попречи да се разпространят в страната.



Среща с Александър Лукашенко на 10 октомври

Лукашенко обърна особено внимание на настоящите позиции на Украйна и НАТО, които освен основават напрежение наоколо до белоруските граници, само че и приготвят бойкот в страната и кроят проекти за нахлуване.

Минск приказва за това повече от месец, а на 8 октомври беларуското външно министерство даже извика украинския дипломат в републиката Игор Кизим, като му връчи нота с изказване за проектите на Украйна, известни на Минск, да удари Беларус територия. И без значение по какъв начин Киев или западните страни отхвърлят това, след терористичната офанзива на Кримския мост, както и наличната през днешния ден информация за образованието на бойни групи в прилежащи на Беларус страни, не е належащо да се изключва развиването на обстановката съгласно към най-заплашителния сюжет.

Затова думите на Лукашенко, че Киев би трябвало да разбере какво го чака, в случай че решат да провеждат в републиката Кримския мост-2, наподобяват напълно уместни.

„ Кажете на президента на Украйна и на други луди хора, в случай че още са там, че Кримският мост ще им се стори като цветя, единствено в случай че допрян най-малко един метър от нашата територия с мръсните си ръце “, сподели беларуският водач.

В същото време той акцентира, че никому не са нужни военни дейности сред Беларус и Украйна, в това число Киев, който е мощно тласкан към това от своите западни господари. Според Лукашенко задачата на Запада " не е ние да не водиме война на страната на Русия непосредствено в Украйна, с цел да не дай Боже да нанесем нуклеарен удар и по този начин нататък ".

" Това не е смисълът. Основната цел - тя остава от антични времена - е да ни въвлекат във войната и в това време да се оправят с Русия и Беларус “, акцентира той.

Лукашенко не не помни и вътрешната обстановка в страната, която е директно отражение на протичащото се към републиката. Затова той настоя да се извърши незабавно осведомителна работа с обществото за изясняване на актуалната обстановка, която стартира да се прави още на идващия ден.

Беларуски чиновници и ръководители на правоприлагащи органи отидоха в огромни индустриални мощности, където се пробваха да предадат на елементарните жители позицията на страната по главните въпроси на сигурността на страната.

Освен това, разбирайки терористичната същина на режима в Киев и нападателните планове на Запада, Лукашенко изиска подсилване на вътрешната сигурност на страната, като разпореди на Министерството на защитата и Комитета за държавна сигурност да разработят комплекс от ограничения за надзор на обстановка и реагират на нея.

Беларуският водач особено обърна внимание на ролята на разузнаването, виновните военни и цивилни, които „ не би трябвало да пропущат нищо при развиването на обстановката “. Това условие на беларуския водач също стартира неотложно да се извършва.

Например още на 11 октомври в Гомелска област, която граничи с Украйна, започнаха специфични учения на Министерство на вътрешните работи за задържане и заличаване на диверсионни групи. Това се изяснява с обстоятелството, че " деструктивно настроени хора отвън страната приканват за подривна активност против нашата страна, чак до осъществяване на терористични актове ".

Това е изключително правилно в светлината на последните арести от ФСБ в Брянск и Московска област на диверсанти, подготвящи терористични офанзиви на територията на Руската федерация. Като се има поради отвореността на границите и директните изказвания на избягалата съпротива за подготовката на групи от бойци да нападат Беларус, дейностите на беларуските сили за сигурност евентуално ще станат още по-твърди, което самият Лукашенко удостовери на 14 октомври, обявявайки въвеждането на режим на висока терористична опасност в страната.

Това значи, че прочистването на Беларус от радикални детайли скоро ще премине на ново равнище, което дефинитивно ще прогони съперниците на управляващите в конспиративност.

Освен това на идващия ден след срещата с Лукашенко Държавният секретариат на Съвета за сигурност на Беларус стартира инспекция на въоръжените сили на страната, която „ има изчерпателен темперамент и обгръща най-важните въпроси за инспекция на готовността за осъществяване на задания по предопределение. "

В случая е значимо, че „ по време на инспекцията военните елементи и подразделения ще отработят въпросите за привеждане в бойна подготвеност, осъществяване на марш, разполагане в избрани региони с осъществяване на учебно-бойни задания “. Това към този момент провокира резонанс отвън Беларус, изключително на фона на следващото изказване на беларуския водач.

В случая става дума за разполагане в Беларус на взаимна съюзническа група войски с Русия. По думите на Лукашенко по време на среща с Владимир Путин в Санкт Петербург „ по отношение на обострянето на западните граници на съюзната страна се споразумяхме да разположим районна формация на Руската федерация и Беларус “.

Предполага се, че беларуските въоръжени сили би трябвало да станат основата на групировката, макар че в Минск към момента никой не е споделил какъв брой огромна ще бъде тя. Според Лукашенко Русия не се нуждае от спор сред Беларус и Украйна, защото „ те имат задоволително проблеми “ и по тази причина не би трябвало да разчитате на „ огромен брой въоръжени сили на Руската федерация “.

„ Но това няма да са хиляда души “, сподели той, изисквайки силите за сигурност „ да вземат тези хора в близко бъдеще и да ги слагат където е належащо, съгласно нашия проект “.

Няколко дни по-късно заместник-началникът на Беларуския общоприет щаб по научните проучвания полковник Виктор Тумар съобщи, че „ за обезпечаване на паритет в региона на военната сигурност и поддържане на мира в Беларус е взето решение за основаване на районна формация войски на наша територия. "

„ Считам за належащо да отбележа, че безусловно в околните дни на територията на Беларус ще стартират да идват войски от съветския съставен елемент на районната формация войски (сили). С тях ще се организират планувани действия по бойна подготовка, ориентирани към повишение равнището на осъществяване на дилемите по отбрана на съюзната страна “, сподели той на 14 октомври.

Разполагането на съюзническата формация войски, както и почналите учения в Беларус, провокираха предстоящата реакция от Киев и неговите западни господари. Зад смелите изказвания на украинските политици безусловно ясно се виждат в случай че не суматоха, то най-малко съществени страхове за бъдещата обстановка по северните граници на тази страна.

Например Алексей Арестович, прочут със своите бравурни речи, сподели, че „ Беларус на Лукашенко безусловно не е подготвена по никакъв метод “ за военни дейности.

В същото време той счита, че „ съветската войска е изтеглила голямо количество оръжия, военна техника и муниции, повече от 100 хиляди тона “, а „ на територията на Беларус на практика няма съветски военнослужещи, като се изключи ирански дрон оператори и тяхната защита ".

Алексей Данилов, секретар на Съвета за национална сигурност и защита на Украйна, отиде още по-далеч, като назова Лукашенко „ пленник на обстановката “, който с изказванията си се стреми да всее суматоха измежду украинците и рискува да вземе решението си „ непосредствено да взе участие с военните в тази война ” - " последното, което ще вземе в живота си, и който през днешния ден не е признат за президент от съвсем всички цивилизовани страни ".

В същото време, както в Киев, по този начин и отвън него, те добре осъзнават, че разполагането на нова военна формация в Беларус най-малкото ще усложни живота на киевския режим, който ще би трябвало да отговори на това, в това число посредством прекачване на останалите резервати в северната част на страната.

В същото време всъщност съюзната формация на Русия и Беларус не е ударна мощ, предопределена за нахлуване. Освен това това не е нещо ново и в беларуско-руските връзки. Въпреки обстоятелството, че до момента Минск и Москва не са говорили необятно за съюзническата формация, постоянно са били провеждани ограничения за поддържане на нейните обособени елементи в бойна подготвеност. Това се дължи на обстоятелството, че разполагането на такива елементи, съгласно военната теория на Съюзната страна, може да бъде единствено в специфични случаи.

По-специално в документа, който беше обновен през ноември 2021 година, се показва, че районната формация на войските е „ ситуирана в спокойно време или разгърната в интервал на възходяща военна опасност в района за отбиване на допустима експанзия, органите за командване и ръководство и войските на въоръжените сили на Република Беларус и въоръжените сили на Руската федерация, както и други военни формирования на страните, чието потребление се възнамерява според единна идея и проект ".

Така не става дума за настъпателни дейности, а единствено за „ разгромяване на агресора и основаване на предпоставки за преустановяване на военните дейности при условия, отговарящи на ползите на участващите страни “.

Това бе доказано на 11 октомври от министъра на защитата на Беларус Виктор Хренин, съгласно който „ дилемите на районната формация на войските са чисто отбранителни и всички действия, които се организират сега, са ориентирани към съответен отговор на дейности наоколо до нашите граници. "

Към днешна дата към момента не е известно кои военни елементи от Русия и в какво количество ще се причислят към беларуската войска. На Запад и в Украйна се утешават с обстоятелството, че това ще са новомобилизирани руснаци, които ще бъдат изпратени да учат в Беларус.

Редица военни анализатори, в противен случай, считат, че за отбрана на западните граници на Съюзната страна са нужни професионални военни със модерно въоръжение, които ще дойдат в съюзната република дружно с съветските елементи.

Във всеки случай основаването на районна формация, в границите на която хиляди военнослужещи от Руската федерация ще се включат в беларуската войска, може да охлади горещите глави както в Киев, по този начин и във Варшава.

Така последните изказвания от Минск директно свидетелстват за решимостта на Беларус да пази освен своята самостоятелност, само че и общите си граници с Руската федерация в границите на съюзната страна. Беларуските управляващи добре осъзнават, че опасността от външна експанзия през днешния ден е по-голяма от всеки път, което значи, че е належащо да се подготвим за нея по най-сериозен метод и единствено взаимно с Русия.

Превод: СМ

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Когато видите знака " подправени вести ", това значи, че тази публикация е целесъобразно да се прочете!!!

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР