Военното министерство се отказа от съмнителен договор за доставка на

...
Военното министерство се отказа от съмнителен договор за доставка на
Коментари Харесай

МО се отказа от спорна поръчка за храна за 12 млн. лв.

Военното министерство се отхвърли от подозрителен контракт за доставка на храни и питиета за армията за 12 млн. лева Решението е взето в последния миг на самото съвещание на служебния кабинет през вчерашния ден. Така точката е била оттеглена, макар че фигурираше в утвърждения за съвещанието дневен ред. Оттеглянето на решението идва след обява на " Сега " и обещано мнение от Агенцията за публичните поръчки, че сключването на контракт по този ред би влезнало в колизия със закона.

Както " Сега " писа, армията у нас от години е без подписан контракт за доставка на храни и питиета след серия от провалени публични поръчки. Заради многото провалени процедури, придружени непрекъснато от кавги, в закона за защитата и въоръжените сили бе позволено вместо храна военнослужещите да получават левовата равноценност на полагаемото се. Войната в Украйна направи тази скица проблематична поради потребността от осъществяване на доста повече учения. В такава обстановка заместването на полагаемите се храни с паричната им себестойност не работи.

За да реши казуса, военният министър на четворната коалиция Драгомир Заков е почнал процедура по непосредствено договаряне с огромни хранителни вериги без обществена процедура по реда на Закон за обществените поръчки. МО е оправдало диалозите с тъкмо избрани компании със съществуваща в закона опция общият ред да не се ползва при съществуване на главен интерес, обвързван със сигурността на страната. Според МО подобен главен интерес е налице, тъй като неналичието на храна основава риск армията да извършва половинчато предоставените ѝ задания. Така са извършени диалози с четири огромни хранителни вериги - " Лидл България ", " Билла България ", " Кауфланд България " и " МЕТРО Кеш енд Кери България. Три от фирмите на процедура отхвърлят, обяснявайки, че нямат потенциал за сходни доставки и остава единствено един кандидат-изпълнител, който е определен да извърши контракт на стойност 12 млн. лева за 12 месеца. В проекторешението за избора се акцентира, че компанията " МЕТРО Кеш енд Кери " разполага със личен превоз.

Както " Сега " писа, тази процедура поражда серия от въпроси - както за определените законови учредения за провеждането и, по този начин и за решението да се канят огромни хранителни вериги без логистика за доставки. Юридическите проблеми с процедурата са доказани и от Агенцията за публични поръчки. От мнението на АОП излиза наяве, че позоваването на главен интерес за сигурността на страната е извънредно събитие, което в тази ситуация не съществува и МО е следвало да приложи някоя от процедурите за договаряне в Закон за обществените поръчки при обстановки на неотложност. Към момента няма изясненост какво решение ще вземе военното министерство отсега нататък, само че актуалното предложение за възлагане на контракта по тази скица е оттеглено.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР