Военнослужещи и служители от пловдивските военни формирования отбелязаха Деня на

...
Военнослужещи и служители от пловдивските военни формирования отбелязаха Деня на
Коментари Харесай

Военнослужещи отбелязаха Деня на гарнизон Пловдив

Военнослужещи и чиновници от пловдивските военни формирования означиха Деня на гарнизон Пловдив - 4 юли.

Честването стартира с шествие на представителните блокове на 68-ма бригада "Специални сили ", Трета авиобаза - Граф Игнатиево, 24-та авиобаза - Крумово, 110-и Логистичен полк и 91-ви Инженерен батальон от пл. "Стефан Стамболов " и през основната пешеходна улица приключи на пл. "Съединение ". В празника участваха и представители на Втора зона за ръководство и наблюдаване, районна работа "Военна полиция ", Военна болница - Пловдив, Военен съд, Военна прокуратура.

Пловдивският митрополит Николай, в съслужение със свещеници от Митрополията, отслужи заупокойна молитва за всички от гарнизона, починали за освобождението и обединяването на България. Пред паметника на Съединението на България бяха положени цветя от името на министъра на защитата, от началника на защитата, от командванията на типовете въоръжени сили и представители на локалната и държавна власт, от ветерани и родолюбиви сдружения. Строят на почетните роти на военните формирования одобри командирът на Командване Специални сили бригаден военачалник Явор Матеев.

Със заповед от 1915 година по частите на Втора пехотна тракийска дивизия, препотвърдена със заповед на министъра на войната от 1926 година, датата 21 юни (4 юли нов стил) е оповестена за военен празник на полковете от Втора пехотна тракийска дивизия и Пловдивския гарнизон. Това е денят на борбата при Криволак на 9-и пехотен Пловдивски полк със сръбски войски по време на Междусъюзническата война през 1913 година След 1945 година бойният празник на поделенията от Пловдивския гарнизон е пропуснат до възобновяване му през 2016 година

Празникът продължи с тържествена инспекция, след което обилни илюминации озариха Пловдив.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР