Военноморският флаг е не просто знак за националната принадлежност на

...
Военноморският флаг е не просто знак за националната принадлежност на
Коментари Харесай

Военноморският музей във Варна пази флаговете на корабите ни - символ на дълг, чест и слава

Военноморският байрак е не просто знак за националната принадлежност на кораба, само че и знак на дълг, чест и популярност. Над боен транспортен съд, съгласно случая, се развяват кърмови байрак, гюйс (носово знаме), косица, персонални знамена, знамена за разцветяване.

Във Военноморския музей във Варна се съхраняват военноморски знамена от разнообразни интервали на българската история.

Първият военноморски байрак е повдигнат над корабите на Дунавската флотилия през 1879 година Той е от вълнен плат с цветовете на националния трибагреник – бяло, зелено и алено. В горния ляв ъгъл в червен квадрат е изобразен изправен жълт коронован лъв. Размерът на аления квадрат е ½ от ширината на знамето, а дължината на флага е равна на три квадрата. Този байрак се употребява до 1949 г. 

Промените в политическата система след 9 септември 1944 година и оповестяването на България за република след референдума от 15 септември 1946 година постановат промени в националните знаци. Още преди Министерството на защитата да утвърди новите бойни флагове във Военноморския флот със Заповед на командира на Военноморски сили № I-M-131/ 30.05.1949 година се афишират нови знамена, които влизат в действие от 1.07.1949 година и се употребяват до 1955 година При изработването им има съчетаване на традицията с новата политическа система. Разликите с монархическия байрак са: лъвът е без корона и вляво, под аления квадрат, е прибавен бял квадрат с алена петолъчна звезда. Повечето са направени от вълнен плат, само че има и от коприна, поръбени са по края, а вляво има спомагателна линия за монтиране на флагщока. Размерите на флаговете подхождат на размерите на корабите, за които са били предопределени.

С декрет № 371/18.12.1954 година на Президиума на Народното събрание се утвърждават нови военноморски и персонални знамена, а ритуалът по промяната им става в 9.00 ч. на 24 юли 1955 година със заповед на командира на Български Военноморски Сили. Новият военноморски байрак съставлява правоъгълен плат с хоризонтално ситуирани бяла, зелена и алена линия като бялата заема 2/3 от ширината. В горния ляв ъгъл върху бялото поле е сложена алена петолъчна звезда.

Поредната промяна на военноморския байрак става след измененията през 1989 година

Настоящият военноморски байрак съдържа детайли от монархическия и от предходния републикански байрак. Лентите на трикольора са както при републиканския байрак, само че алената петолъчна звезда е сменена с червен квадрат с размер ½ от ширината на бялата линия и с изправен жълт коронован лъв в средата.(на заглавната фотография на статията)

Съхраняваните във Военноморския музей във Варна корабни знамена от разнообразни интервали са не просто допълнения към българската военноморска история, само че и памет за предишното и традиция, която да се следва.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР