Военно-окръжна прокуратура-София (ВОП-София) предостави допълнителна информация по досъдебното производство за

...
Военно-окръжна прокуратура-София (ВОП-София) предостави допълнителна информация по досъдебното производство за
Коментари Харесай

Обвинените в шпионаж събирали секретни документи, до които нямат право на достъп

Военно-окръжна прокуратура-София (ВОП-София) даде спомагателна информация по досъдебното произвеждане за управление и присъединяване в група за осъществяване на закононарушения срещу Републиката и шпионство в интерес на непозната страна.

При следствието са назначени механически експертизи на множеството конфискувани от обвинените лица флаш памети, компютърни конфигурации и мобилни телефони, оповестиха от ВОП.

Част от експертните изводи са направени и приобщени към доказателствата по досъдебното произвеждане. Установено е, че в конфискуваните материални доказателства се съдържат редица документи, информацията, в които е класифицирана и съставлява държавна загадка.

В служебните пространства, надлежно в Народното събрание и в Министерство на защитата, употребени от обвинените - пенсионираният боен Любомир Медаров, работил в секретната секция на Народното събрание и полк. Петър Петров, зам-началник на бюджетната дирекция в Министерството на защитата - са открити и конфискувани документи, съдържащи класифицирана информация, до която те не са имали достъп по работа и не са били нейни получатели. Документ, открит в помещение, употребено от Медаров, е съдържал информация с изключителна значимост за националната сигурност и отбранителните качества на Република България

В служебния компютър на обвинения Д.В. се съдържа информация, че същият е осъществил достъп до 18 файла, информацията, в които съставлява държавна загадка по смисъла на ЗЗКИ. Категорично е открито, че обвиненият не е имал достъп по работа до тази информация.

В хода на следствието беше открито, че документите, които обвиненият П.П. е снимал от служебния си компютър, съдържат класифицирана информация на НАТО.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР