Военният самолет Спартан“ транспортира от Испания 23-ма курсанти от Висшето

...
Военният самолет Спартан“ транспортира от Испания 23-ма курсанти от Висшето
Коментари Харесай

Спартан върна във Варна 23-ма курсанти, плавали на Св. св. Кирил и Методий

Военният аероплан " Спартан “ транспортира от Испания 23-ма курсанти от Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров “, които организираха своята плавателна процедура на борда на НИК 421 – " Св. св. Кирил и Методий “, съобщи кореспондент на Агенция " Фокус ".

Стажът на курсантите от II, III,IV и V курс стартира с отплаването на военния научноизследователски транспортен съд на Морско учебно заведение, който обезпечава 31-вата българска експедиция до Антарктида. Корабът отплава от Варна на 27 декември 2022 година и след 10-дневен преход стигна до първото пристанище от маршрута си – в Картахена, Испания.

По време на практиката си курсантите участваха интензивно в поддръжката и ръководството на кораба и изпълняваха съответни задания, сложени от командира – капитан II сан Николай Данаилов. На 7 януари 2023 година, 23-мата обучаеми слязоха от борда на плавателния съд и се насочиха към град Мурсия, на 40 км от Картахена.

Оттам възпитаниците на Морско учебно заведение се качиха на военния аероплан " Спартан “ от състава на българските Военновъздушни сили и отлетяха за София. След прекосяване на митнически надзор в столицата, курсантите отлетяха за Варна, където " Спартанът “ кацна на профилирана военна рампа край морската столица. Там те бяха посрещнати персонално от командира на Батальона за подготовка на курсанти в Морско учебно заведение – капитан III сан Станислава Стефанова.

Момчетата и девойките, които станаха част от историческата 31-ва българска експедиция до Ледения континент, която за първи път е обезпечавана от български транспортен съд, получиха поздравления за сполучливо извършената процедура. Следващата група курсанти, които ще плават на " Св. св. Кирил и Методий “, ще се качат на борда му на връщане от задачата, по време на прехода от Картахена до Варна.

От Картахена научноизследователският транспортен съд се насочва към пристанището в Мар дел Плата в Аржентина. 25-дневното корабоплаване през Атлантическия океан до аржентинското пристанище ще бъде последвано от преход до остров Ливингстън, където се намира българската антарктическа база. На Ледения континент " Св. св. Кирил и Методий “ ще дойде след още 40-дневно корабоплаване.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР