Военният министър Драгомир Заков приветства решението на САЩ да окаже

...
Военният министър Драгомир Заков приветства решението на САЩ да окаже
Коментари Харесай

България ще трябва да се пребори за военната помощ от САЩ

Военният министър Драгомир Заков приветства решението на Съединени американски щати да окаже военна помощ на страните в Черноморския район и регистрира нуждата България да осведоми съдружниците тъкмо от какво се нуждае.

“Още е рано да приказваме за финансовата рамка. Предстои чисто практическа работа “, сподели Заков, който в петък следи огромното военноморески обучение “Бриз 2022 “ от борда на фрегатата “Верни “.

“Аз мисля, че би трябвало да се възползваме оптимално. Тя не е обвързвана единствено с защитата, има и енергетика, доста е подробна. Разбира се, има и диверсификация на газовите доставки, само че като цяло в бранш “Отбрана “ зависи от нас какво ще включва. Ние, както се споделя, би трябвало да се преборим за тези средства и да ги получим “, сподели министърът.

“За първи път в Съединени американски щати на толкоз високо ниво се признава стратегическото значение на Черно море. То от дълго време е прието като стратегическа зона за НАТО като това значително се дължи на позицията на България дружно с Румъния “, добави той.

“Бриз 2022 “ е първото огромно обучение в Черно море след военната експанзия на Русия против Украйна.



В учението вземат участие 24 спомагателни кораби и катери, пет самолета, четири вертолета и 1390 военнослужещи от военноморските сили на 11 страни. Учението се управлява според стандартите и процедурите на НАТО.

Тази година българските военноморски сили участваха с 21 бойни и спомагателни кораби и катери, вертолети, отбор за морски специфични интервенции, водолазна група, взривчици и други

В рамките на учението се разиграват интервенции по избавяне на бедстващи хора, преодоляване на транспортен съд, високомерен от терористи, преодоляване на неприятелски команден пункт, изтегляне на пленници и други.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР