Военните разходи в света като цяло са нараснали рекордно миналата

...
Военните разходи в света като цяло са нараснали рекордно миналата
Коментари Харесай

Военните разходи в света са с рекорден ръст за 2022-а, къде стои Европа

Военните разноски в света като цяло са нарастнали рекордно предходната година, главно поради войната в Украйна. Годишните военни разноски в Европа са на най-високото си ниво от края на Студената война преди три десетилетия. Това разгласи Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира, представен от Reuters.

Глобалните военни разноски са нарастнали с 3,7% в действително изражение през 2022 година до 2,24 трилиона $, осведоми интернационалният институт.

Военните разноски на Европа като цяло са скочили през 2022 година с 13%, основно поради повишаването им в Русия и Украйна, само че доста други европейски страни също усилиха военните си бюджети и възнамеряват още нараствания през тази година на фона на възходящото напрежение.

Авторите на отчета означават, че военните разноски в Централна и Западна Европа са се върнали на равнището от Студената война. В Централна Европа те възлизат на 345 милиарда $ за предходната година и в действително изражение за първи път надвишават цифрата от 1989 година, като са по-високи с 30% от тези през 2013 година Някои страни към този момент усилиха разноските си за защита, други оповестиха желанието си да го създадат, и то до десетилетие.

Най-рязък растеж на военните разноски през предходната година в Европа е маркиран във: Финландия (36%), Литва (27%), Швеция (12%) и Полша (11%).

Съединени американски щати не престават да са страната в света с най-големи военни разноски . През 2022 година те възлизат на 877 милиарда $, което се равнява на 39% от световния размер и е три пъти повече от военните разноски на Китай, който заема второ място в " класацията " по мярка на военните разноски на страните. Авторите на отчета означават, че в случай че не беше инфлацията, която доближи най-високото си равнище от 1981 година насам, растежът на разноските в Съединени американски щати, възлизащ на 0,7%, щеше да е още по-голям.
 Военновременният бюджет на Русия - какъв брой ще набъбнат разноските за защита на страната
Военновременният бюджет на Русия - какъв брой ще набъбнат разноските за защита на страната

Бюджетният недостиг за тази година ще е едвам 0,9% от Брутният вътрешен продукт

Изследователят от института, Диего Лопес да Силва разяснява, че няколко държавни управления имат проекти от предходната година за увеличение на разноските за армията, което значи, че може да се чака по-нататъшно повишаване на военните разноски в Централна и Западна Европа.

Военните разноски на Украйна са нарастнали с големите 640% през 2022 година Това е най-голямото годишно нарастване, съгласно данните, с които разполага Стокхолмският интернационален институт за проучване на мира от 1949 година насам. В тези разноски не е включена военната финансова помощ, която западните страни са обезпечили на Украйна.

Според данните на института, военната помощ за Украйна от Съединени американски щати възлиза на 2,3% от общите военни разноски на Съединени американски щати за 2022 година Въпреки че Съединени американски щати имат най-големите в света военни разноски, в действително изражение те са нарастнали малко.

По данните на Стокхолмския интернационален институт за проучване на мира, военните разноски на Русия са нарастнали с 9,2%. Институтът обаче прецизира, че тези данни може да не не са точни, защото от съветското Министерство на финансите не дават точна информация по въпроса след началото на войната.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР