Военните действия на Русия в Украйна продължават. Лъч надежда се

...
Военните действия на Русия в Украйна продължават. Лъч надежда се
Коментари Харесай

Ден 34 от войната: Лъч надежда в преговорите между Киев и Москва в Турция

Военните дейности на Русия в Украйна не престават. Лъч вяра се появи във вторник с следващия опит за мирни договаряния сред Киев и Москва , който се състоя в Турция.

Първоначално беше обявено, че е планувано договарянията в Турция да продължат два дни , само че след срещата в първия ден, турското външно министерство заяви, че няма да има втори ден на договаряния.

„ Предложенията на Киев допускат оповестяването на Украйна за трайно неутрална страна с международноправни гаранции “, разгласи ръководителят на съветската делегация Владимир Медински. Украйна упорства окончателното решение за контракта с Русия да бъде завършено на среща на държавните глави, сподели той.

„ Предложенията на Украйна водят до решението на Русия да не възразява против присъединението на страната към Европейски Съюз “, сподели още Медински.

Русия разгласи, че ще понижи фрапантно военните интервенции в две основни области в Украйна , с цел да ускори взаимното доверие в мирните договаряния. Решението за понижаване на интервенциите към столицата Киев и северния град Чернигов е първият знак за осезателен прогрес в договарянията след нахлуването на Русия на 24 февруари.
 
Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън изрази скептицизъм и съобщи, че не е видял " признаци за същински съществено отношение " на Русия за реализиране на мир след нашествието ѝ в Украйна.

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу приветства последния кръг от руско-украинските мирни договаряния в Истанбул и съобщи, че на срещата във вторник е реализиран " най-значимият прогрес от началото на договарянията ". По време на конференция Чавушоглу съобщи, че е удовлетворен да види възходящото " доближаване " сред двете страни на " всеки стадий ".

Турция получи всеобща хвалба поради напъните си за преустановяване на войната, за което спомогна и неповторимото ѝ състояние да има другарски връзки както с Русия, по този начин и с Украйна.

Анкара не се причисли към русофобската акция на Запада и като цяло заема премерена позиция в сегашната обстановка, което разреши организирането на следващия кръг руско-украински договаряния на турска територия, съобщи през днешния ден на брифинг говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, заяви ТАСС.

" Така или другояче през днешния ден тази русофобска акция не обхвана нито турското държавно управление, нито народа като цяло. Тоест те просто не споделят тази нервност, която се основава на Запад ", сподели Захарова. Тя посочи, че затова, " в това число поради тази премерена линия на Анкара ", Москва е " приела предлагането за подпомагане в договарянията с украинската страна ".

Същевременно Захарова е изтъкнала, че представителите на управлението на Турция би следвало да се въздържат от рекомендации към Москва да се откаже от настояването за признание от Киев на независимостта на Донбас и принадлежността на Крим към Русия. Захарова е показала това в отговор на апел, насочен от турския президентски представител Ибрахим Калън, отбелязва ТАСС.

" Ние сме признателни на Турция за посредническите старания, които управлението на тази страна оказва за провеждането в частност на руско-турските договаряния и по принцип за споразумяване на обстановката, само че освен това съответното изказване, съгласно нас, излиза отвън такова декларирано ходатайство ", посочи Захарова и добави, че това не въпрос, който турските представители би трябвало да разясняват.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР