Военни бази на САЩ може да се появят скоро в

...
Военни бази на САЩ може да се появят скоро в
Коментари Харесай

Чакаме военни бази на САЩ в Черно море, парират агресията на Русия. От МО мълчат

Военни бази на Съединени американски щати може да се появят скоро в Черно море. Такъв извод може да се направи от проектозакон, импортиран в US Конгреса, съгласно който Черно море се афишира за зона на стратегическите ползи на Съединени американски щати, написа Труд.
Проектозаконът S804, именуван още “Закон за сигурността в Черно море от 2023 година ”, е оповестен в уеб страницата на Конгреса, сега се преглежда от комисията по външни връзки и следва да бъде утвърден от Камарата на представителите и Сената.
В документа се показва, че е належащо да се усилят напъните за попречване на разпространяването на по-нататъшен въоръжен спор в Европа, посредством признаването на Черноморския район като “арена на съветска експанзия ”.
Предвижда се също ротационно наличие на страните от НАТО в Черно море, приоритизиране на системите за наблюдение и разузнаване на интервенциите на Русия в черноморския район, както и подсилване на икономическите връзки сред Съединени американски щати и страните от Черноморския район (отбелязва се поддръжката за самодейността “Три морета ”).
В плана се споделя още, че Съединени американски щати и техните съдружници би трябвало уверено да противодействат на нелегитимните териториални искания на Русия към Кримския полуостров, около териториалните води на Украйна в Черно и Азовско море, в интернационалните води на Черно море и в териториите, които тя нелегално окупира в Украйна.
Също по този начин се възнамерява опцията за основаване на взаимен многонационален тризвезден щаб в Черно море, който да дава отговор за образованието и координирането на всички военни дейности на съдружниците и сътрудниците на Съединени американски щати в района.
“Крайбрежните страни на Черно море са сериозно значими за противодействието на съветската експанзия и способстват за груповата сигурност на НАТО ”, написа в документа, като е обърнато особено внимание на продоволствената сигурност, произлизаща от спирането на черноморските и азовските пристанища на Украйна, което има сериозни последствия за националната сигурност на Съединените щати и техните съдружници.
Стратегията на Вашингтон, съгласно проектозакона, включва също по този начин подсилване на демократичната резистентност и усилване на вложенията в черноморските страни, попречване на корупцията и ускорение на напредъка им в евроатлантическата общественост.
В документа също се показва, че е нужна тактика за подкрепяните от Вашингтон медии в Черноморския район против “зловредното съветско въздействие ”.
Изрично е конкретизирано, че терминът “черноморски страни ” значи Турция, Румъния, България, Молдова, Украйна и Грузия.
Анализатори напомнят, че на 3 юли министърът на защитата Тодор Тагарев организира среща с военните ни аташета, на която участваха министър председателят Николай Денков и ръководителят на военното разузнаване бригаден военачалник Венелин Венев, на която Тагарев сподели, че без значение от Конвенцията от Монтрьо, България би трябвало да обезпечи опция на нашите съдружници, да ни оказват помощ за сигурността в Черноморския район с разузнаване и “средства за кинетично влияние ”. Тагарев уточни още, че би трябвало да подготвим такива условия, че нашите съдружници от Съединени американски щати да могат да разпрострат “бази с предно базиране ”, или казано другояче – военноморски бази.
След изявлението на Тагарев лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова изиска оставката на военния министър, като бе безапелационна, че предлагането му нарушава контракта от Монтрьо, който не разрешава престоя на военни кораби от нечерноморски страни за повече от 21 дни в Черно море.
“Труд news ” потърси за мнение Министерство на защитата в София, от пресцентъра му обявиха, че към този момент няма да разясняват.

Военни специалисти разясниха, че най-вероятната причина толкоз да се бърза с прекратяването на концесията с “Лукойл ” за пристанище Росенец е обвързвано с разширението на военноморската база в Атия, за която към този момент се появиха изказвания, че ще се трансформира в US военноморска база. Пристанище Росенец, съгласно документите на военните, се намира в акваторията на база Атия.
Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация: Черноморието може да се трансформира в пустиня
Всичко това ще се отрази доста неприятно на българския туризъм, тъй като туризмът е бранш, който не търпи война. При война не може да съществува туризъм. Независимо от това какви са корабите, които шетат из морето, няма да се отрази добре на туризма в България, а ще се отрази пагубно.
Отвратително е всичко това, което става сега. Ако има някаква опция това да бъде предотвратено посредством нашата общност, би трябвало да създадем нещо. Да се възпротивим доколкото можем, макар че не би трябвало да бъдем наивници, това е геополитика, тъй че нищо няма да можем да създадем. Но въпреки всичко е добре да се повълнуваме.
Войната в Украйна оказва въздействие на туризма в България всеки ден и във всеки миг. С неприятните вести от тук и оттова. Не желая да подлагам на критика кой е крив и кой е прав, всички са отговорни за това, което става с нашия бранш. Трябва неотложно да спре тази война. Това е пагубно за хиляди хора, най-много по Черноморието. Черноморието може да се трансформира в пустиня, в случай че се продължава по този метод. Защото е доста елементарно базите ни да рухнат, в случай че няма туристи.
Николай Ненчев, някогашен министър на защитата, пред “Труд news ”: Трябва мощно да приветстваме самодейността на Съединени американски щати
Трябва да приветстваме мощно тази самодейност, тъй като още през 2015 година, до момента в който течаха съвещанията на Комитета на НАТО, там беше подложен доста ясно въпросът, че Русия доста постоянно блокира търговията в черноморския район с учения и маневри и заплашва всички търговски кораби, които транспортират артикули, товари и хора, не приказваме тук за военни.
Още тогава имахме концепцията да бъде основан координационен център, който да бъде основан във Варна. Румъния беше изрично за това, концепцията беше към тази самодейност да бъде присъединена Турция, даже и Гърция. Но предвид на това, че и тогава, и в този момент сред Турция и Гърция имаше прекомерно обтегнати връзки, не се стигна до този център. Но още тогава имаше оживени диалози до каква степен Русия е в правото си да блокира корабоплаването във всеки един миг, когато реши да прави военно учения в акваторията.
Не знам дали си спомняте, че когато министър председателят Борисов беше във Вашингтон, първото нещо, което изиска президентът Тръмп беше основаването на подобен координационен център в акваторията на Черно море. Така че концепцията не е нова, само че тя се засилва предвид на това, че Русия в този момент се пробва да блокира още веднъж всевъзможни благоприятни условия за търговски продан, на транспорт на артикули, товари и хора.
Много е явен изказът в този закон, което ме кара да мисля, че нашите съдружници все по-категорично се втвърдяват във връзка с съветските провокации.
Решението на Съединени американски щати евентуално ще докара до съответни дейности в акваторията на Черно море. Няма по какъв начин по различен метод да се спре агресивното държание на Русия. Не бива да забравяме и конвенцията от Монтрьо от 1936 година Тя е прекомерно остаряла и блокира пребиваването на кораби от страни отвън региона в морето за повече от 21 дни. Вече има оферти това да се премисли, преди година се обсъждаше доста съществено тази спогодба да отпадне и да се одобри ново съглашение, което да подсигурява по-голямо успокоение и сигурност в акваторията на Черно море с оглед новите условия.
Акваторията на Черно море не е единствено съветска. Навлизането преди няколко дни в изключителната икономическа зона на България в допълнение утежнява събитията. Трябва да приветстваме решението на Съединени американски щати, което би било от изгода за България. Дано рационалните хора схванат смисъла на тази самодейност. За тези от другата страна това няма по какъв начин да стане.
О. р. военачалник Съби Събев, първият представител на България в НАТО: Ще се парират нападателните дейности на Русия в Черно море
Съединени американски щати афишират Черно море за зона от стратегически интерес, защото този закон ще признае, че черноморският район е сцена на съветска експанзия – както знаем, от 2008 година против Грузия и от 2014 и 2022 година нападателната война против Украйна.
Сигурността и стабилността на черноморските страни не е без значение както за Съединени американски щати, по този начин и за НАТО. В този закон, както и в тактиката, която ще бъде създадена, Съединени американски щати ще упорстват пред своите съдружници в НАТО за определяне на постоянно ротационно наличие на морски единици на Съединени американски щати и НАТО в Черно море, като приоритет преди всичко ще се даде на системите за наблюдаване и разузнаване на интервенциите, които Русия реализира в границите на Черноморския район.
Също по този начин се позволява да се развият и предни бази на НАТО в района, каквито към този момент бяха набелязани на последната среща на върха във Вилнюс – развиването на батальонните бойни групи в бригадни. По този метод на териториите на източноевропейските страни от НАТО ще се развият бази, които няма да одобряват когато и да е развръщането на една бригада, само че ще бъде основана инфраструктура, която да разрешава бързото идване и развръщане на сили до състав на усилени съюзни бригади. Затова министър Тагарев и началникът на защитата загатнаха, че Кабиле – покрай Ямбол, ще бъде мястото, където ще се построява такава инфраструктура.
Черноморската сигурност и непоклатимост е безусловно в полза на България. По този метод се парират нападателните дейности на Русия в Черно море, понижава се съветското въздействие в черноморските съюзни и партньорски страни, тук се акцентира в това число и Турция, където се смята, че съветското въздействие е прекалено, да не приказваме за нашата страна.
Предвиждат се медийни аспекти в тази тактика, която следва да бъде създадена. Предвижда и поощряване на разговора сред страните от нашия черноморски регион за възстановяване на връзката, продан на разследваща информация, увеличение на киберспособностите за защита.
Разбира се, законът и тактиката имат също по този начин и стопански и политически аспект, само че най-важният съгласно мен е този в региона на защитата, което значи, че България и Румъния ще бъдат още по-добре обезпечени като страни във връзка с качествата, с които ще разполагаме, с което да се изпрати ясно обръщение на Руската федерация, че всевъзможни опити за провокации ще бъдат обречени авансово на неуспех.
Някои проруски среди изопачават смисъла на този закон и последващата тактика, че ще бъдат изграждани морски бази на Съединени американски щати в Черно море. Няма такова нещо. Изрично се показва, че става дума за непрекъснато ротационно наличие. Т. е. според конвенцията от Монтрьо корабите на страни отвън Черно море имат право да останат в него 21 дни, има ограничавания в тонажа и в броя на корабите.
И до момента се осъществяваха морски патрулирания от американски, британски и френски кораби в границите на 21 дни. Затова се споделя ротационно наличие. Няма по какъв начин на румънския, българския или турския бряг на Черно море да се построи военноморска база на друга страна и в нея непрекъснато да има нейни кораби.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР