Военната помощ за Украйна отново скара управляващите и опозицията. Стигна

...
Военната помощ за Украйна отново скара управляващите и опозицията. Стигна
Коментари Харесай

Военна помощ за Украйна: Управляващите предлагат да изпратим ракети, опозицията е „против“

Военната помощ за Украйна още веднъж скара ръководещите и опозицията. Стигна се и до нов апел за оставката на министъра на защитата. С подписите на Бойко Борисов, Кирил Петков, Делян Пеевски и други депутати се предлага страната ни да изпрати ракети и патрони за Украйна. Става дума за дефектни ракети за зенитните комплекси C-300, които в този момент стоят в складовете на военното министерство.

Имаме задоволително изправни ракетни комплекси, с цел да осъществим нашите конституционни отговорности ", сподели адмирал Емил Ефтимов на въпрос на bTV

Според ръководещите - тези ракети не могат да бъдат ремонтирани и надлежно употребявани. Според опозицията обаче с това решение се предават националните ползи. Заради това и от Българска социалистическа партия за следващ път желаеха оставката на военния министър. Той - не вижда мотив, с цел да я даде.

Че страната ни приготвя нова пратка с оръжия за Украйна стана ясно в коридорите на Народното събрание.

„ Става дума за дефектирали ракети, които ние в никакъв случай не можем да използваме. Както и за много патрони, които са натовски стандарт, а не са за оръжията, които ние използваме в България “, съобщи Ивайло Мирчев, ПП-ДБ.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен е на двудневно посещаване в Киев

„ При украинците с един от тези дефектни комплекси те могат да отремонтират няколко от техните настоящи, да ги употребяват и да си пазят градовете от офанзивите “, счита Христо Гаджев, ръководител на Комисия по защита.

„ Предоставяме някои неща в допълнение на Украйна, не е нещо доста по-различно от преди - муниции, предоставяме също неизправни ракети, няма нещо супер забавно в това нещо “, съобщи Делян Пеевски, Движение за права и свободи.

Идеята докара до изключително съвещание на Комисията по защита. И опозицията нападна.

„ Предоставянето на неизправни ракети на друга страна по никакъв метод няма да накърни боеспособността на българската войска. Ние не можем да ги използваме “, счита министърът на защитата Тодор Тагарев.

От тази нощ Киев приема за военна цел всички кораби в Черно море, които транспортират артикули към Русия

„ Единственото нещо, което може да извършите, е да дойдете в тази зала с вашата оставка, нищо друго. Вие сте рисков за националната сигурност на България. Вие посягате на последните зенитно ракетни комплекси на България, какво да приказваме повече? Вие сте министър на защитата на България или на Украйна? “, разяснява Борислав Гуцанов от Българска социалистическа партия.

„ Това нещо ви е казано от някое министерство, сигурно не на България, и вие сте изпълнили незабавно поръчката на посолството, тъй като няма по какъв начин да знаете какво е положението на ракетите във военновъздушните сили “, сподели Николай Дренчев, „ Възраждане “.

„ Това е последният щит, на който може да разчита България при положение, че може да стане нещо “, разяснява Александър Вълчев, Има Такъв Народ.

Въпреки рецензиите комисията даде „ зелена светлина “ за изпращането на ракетите. А поддръжка пристигна и от началника на защитата.

„ За нас е по-добре ние да не го съхраняваме. Някой път е и рисково, държим ги в разнообразни хранилища. Не желая да заплашвам живота на персоналния състав “, съобщи адмирал Емил Ефтимов, шеф на защитата.

Последната дума за новата пратка е на пленарната зала.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР