Военната и финансовата помощ на Запада за Украйна е намаляла

...
Военната и финансовата помощ на Запада за Украйна е намаляла
Коментари Харесай

Брюксел проверява коя държава в ЕС колко оръжие е доставила на Украйна

Военната и финансовата помощ на Запада за Украйна е намаляла през последните месеци, което лимитира способността на Киев да се пази от съветските офанзиви и да организира контраофанзивни интервенции и това провокира опасения.

Одитът идва в миг, когато Брюксел и Вашингтон се борят да намерят политически консенсус, който да им разреши да подпишат нова финансова помощ на обща стойност към 110 милиарда $.

Двупартийните различия в Конгреса на Съединени американски щати попречиха на приемането на пакета за финансиране на Украйна на стойност над 60 милиарда $, препоръчан от президента Джо Байдън. Парите са нужни за продължение на американските военни доставки за Киев.

Дипломатическата работа на Европейски Съюз, Службата за външна активност (ЕСВД), прави одит на оръжията, доставени от страните членки след пълномащабното навлизане на Русия в прилежащата страна през февруари 2022 година, оповестиха за " Файненшъл Таймс " трима дипломати на Европейски Съюз, осведомени с проектите.

Целта на ЕСВД е да показа резултатите от инспекцията на столиците преди срещата на върха на водачите на Европейски Съюз на 1 февруари.

Според един от дипломатите одитът ще разчита на данни, предоставени от страните членки в отговор на настояванията на ЕСВД, които към този момент са срещнали опозиция от страна на някои страни, нежелаещи да дават цялостни данни.

Решението за осъществяване на инспекцията следва настояването на немския канцлер Олаф Шолц от предходната седмица военните доставки на страните за Киев да бъдат преброени и съпоставени. " Планираните досега оръжейни доставки за Украйна от множеството страни членки на Европейски Съюз са прекомерно дребни ", аргументира се той.

" Нуждаем се [също така] от обзор на това какъв съответен принос ще създадат нашите европейски сътрудници в поддръжка на Украйна през тази година ", съобщи Шолц предишния понеделник.

Коментарите му повториха частни забележки, направени от публични лица от други страни от Европейски Съюз по отношение на мащаба на военните доставки, обещани от други страни членки.

Според проучване на Института за международна стопанска система в Кил Германия е дала най-големите обещания за оръжия в Европейски Съюз до момента във връзка с цената. До 31 октомври предходната година тя е поела задължения на стойност над 17 милиарда евро, което е към пет пъти повече от тези на Дания, идващия по величина донор.

Макар че забележките на Шолц бяха изтълкувани като укор към други огромни страни от Европейски Съюз като Франция и Италия, чиито военни задължения са надалеч по-малки, общественият му апел за по-голяма бистрота беше подсилен от високопоставени чиновници в Брюксел, които считат, че някои страни биха могли да дават повече оръжия на Киев в сериозен миг от спора.

Някои страни от Европейски Съюз, разнообразни от Германия, изключително в източната част на блока, също упорстват за разширение на Европейския механизъм за поддръжка на мира - взаимен фонд, който отчасти финансира доставките на оръжие за Украйна, с цел да се усилят доставките и да се разпредели тежестта на разноските.

Този механизъм, който финансира планове, свързани с защитата в трети страни, не е бил подсилван от юни 2023 година, а 27-те страни членки на блока не съумяха да се спогодят за основаването на специфична част от 5 милиарда евро годишно за Украйна.

" Трябва да се уверим, че Европейският механизъм за поддръжка на мира е още веднъж в деяние и можем да го използваме още веднъж за по-нататъшни траншове за поддръжка на Украйна ", съобщи почитан посланик от Европейски Съюз. Без този механизъм " някои страни членки. ... няма да дават никаква военна поддръжка ".

Повечето страни членки са " доста загрижени да дадат колкото се може повече [военна помощ] за Украйна в тези сериозни месеци, [на] фронта, където се следи сериозно развиване ", добави дипломатът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР