Военната хунта, която завзе властта в Нигер, задържа още трима

...
Военната хунта, която завзе властта в Нигер, задържа още трима
Коментари Харесай

В Нигер продължават арестите на политици, санкциите удариха дълговия пазар

Военната хунта, която завзе властта в Нигер, задържа още трима високопоставени политици от сваленото държавно управление в понеделник, сподели тяхната партия, продължавайки арестите в прорез с интернационалните апели за възобновяване на демократичното ръководство, предава Ройтерс.

Тъй като вълненията около преврата се разпространиха от улиците към финансовите пазари, източници споделиха, че районната централна банка е отменила плануваното издаване на облигации на Нигер за 30 милиарда западноафрикнански франка (CFA) (51 милиона долара), планувано за понеделник на западноафриканския районен дългов пазар, откакто прилежащите страни постановиха наказания.

Африканският съюз, Организация на обединените нации, Европейският съюз и други сили - седмият боен прелом за по-малко от три години в Западна и Централна Африка.

Превратът породи опасения за сигурността на по-широкия район Сахел. Съединените щати, някогашната колониална мощ Франция и други западни страни имат войски в Нигер и са работили с държавното управление, борейки се бунтовници, свързани с " Ислямска страна " и " Ал Кайда "

Загрижеността на Запада по отношение на преврата се ускорява и от позицията на Нигер като, радиоактивният метал, необятно употребен за нуклеарна сила и лекуване на рак.

Силите на хунтата арестуваха министъра на мините в свалено държавно управление, началник на ръководещата партия и министър на петрола Махамане Сани Махамаду, който също е наследник на някогашния президент Исуфу Махамаду, заяви Нигерската партия за народна власт и социализъм (PNDS-Tarayya).

Министърът на вътрешните работи, министърът на превоза и един народен представител към този момент са арестувани, добавя изданието.

Арестите удостоверяват " репресивния и диктаторски " темперамент на водачите на преврата, се споделя в изказване на партията, призовавайки жителите да се обединят, с цел да защитят демокрацията.
 Задържаният президент на Нигер упорства по Twitter, че демокрацията ще спечелва
Задържаният президент на Нигер упорства по Twitter, че демокрацията ще спечелва

Той разгласява в обществената медия откакто бойци го задържаха и оповестиха прелом

Арестите бяха оповестени ден откакто президентът на Чад Махамат Идрис Деби дойде в Нигер, с цел да се опита да посредничи сред водачите на преврата и сваленото държавно управление.

Късно в неделя той разгласява първата фотография на сваления президент Базум след преврата, на която той е ухилен и явно незасегнат. Деби сподели, че се пробва да " откри спокойно решение ", без да навлиза допълнително детайлности.

Западноафриканският районен блок ECOWAS наложи наказания на Нигер, в това число прекъсване на всички финансови транзакции и заледяване на национални активи, и, който

Нигер, който е една от най-бедните страни в света и значително зависи от външна помощ и финансиране, се чака да издаде две партиди от облигации на районния пазар на 7 август и 17 август, в допълнение към анулираното издаване през юли, съгласно емисионен календар на районната организация за ръководство на дълга.

По-късно в неделя, че също възнамерява да стартира интервенция за освобождението на Базум.

Френското външно министерство не удостовери, нито отхвърли обвиняването, само че сподели, че Париж признава Базум като единствената законна власт в западноафриканската страна и е фокусиран върху отбраната на личните си жители и ползи там.

По-рано хунтата предизвести против непознати опити за освобождаване на Базум , заявявайки, че това ще докара до кръвопролития и безпорядък.

Превратът в Нигер последва сходни събития в прилежащите страни Мали и Буркина Фасо през последните две години, като всички те се случиха на фона на вълна от антифренски настроения. И двете страни от ден на ден се обръщат към Русия като съдружник.

В неделя последователи на хунтата изгориха френски флагове и нападнаха френското посолство в столицата на Нигер Ниамей.

Лидерите на преврата, които, някогашен шеф на президентската армия, за държавен глава, споделиха, че са свалили Базум заради неприятно ръководство и неодобрение от метода, по който той се оправя с ислямистката опасност.

Евгений Пригожин , ръководителят на съветската група наемници " Вагнер ", предходната седмица и сподели, че силите му са разполагаем, с цел да възстановят реда.

Кремъл съобщи в понеделник, че и прикани за бързо връщане към конституционния ред.

Германското външно министерство съобщи в понеделник, че обстановката към момента се трансформира и че има възможност превратът да се провали.
 Макрон няма да толерира офанзива против френските ползи в Нигер
Макрон няма да толерира офанзива против френските ползи в Нигер

Всяко нахлуване против френски жители или ползи ще провокира мощна незабавна реакция
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР