Военната агресия на Русия срещу Украйна подкопа драматично архитектурата на

...
Военната агресия на Русия срещу Украйна подкопа драматично архитектурата на
Коментари Харесай

Росен Желязков в Прага: Военната агресия на Русия срещу Украйна подкопа драматично архитектурата на сигурността на Европа

Военната експанзия на Русия против Украйна подкопа трагично архитектурата на сигурността на Европа, само че отговорът на Европейски Съюз не закъсня и беше корав и обединен. Наложи се да вземем нелеки решения, с ясното схващане, че тежестта поемат жителите на нашите страни. Това съобщи ръководителят на Народното събрание Росен Желязков пред Конференцията на ръководителите на парламентите на страните членки на Европейски Съюз в Прага. Той направи изявление в границите на първата тематика на форума „ Руската експанзия в Украйна и отговорът на Европейски Съюз “.



Председателят на българския парламент означи, че повишението на устойчивостта на Европейски Съюз, изключително във връзка с енергийната сигурност и поддържане на сериозната инфраструктура, е значима част от общия отговор на Европейски Съюз. В изявлението си Росен Желязков сложи акцент върху енергийния пазар. Трябва да продължим дълготрайното съдействие с всички надеждни сътрудници, с цел да подсигуряваме доставките на полутечен природен газ и газ по тръбопроводи за Европейски Съюз посредством енергийната платформа за непринудено взаимно закупуване на газ, полутечен природен газ и водород, акцентира той. Нуждаем се от практическо използване на първите пилотни взаимни покупки допустимо най-бързо, добави Росен Желязков.

По думите на ръководителя на Народното събрание една съответна област, която се нуждае от особено внимание, са вложенията в електропреносни мрежи. В момента те са в положение надалеч под това, което е належащо, уточни той. Можем да увеличим производството на електрическа енергия от възобновими източници десетократно, само че какъв резултат ще реализираме, в случай че не разполагаме с мрежата, с цел да поддържаме всеобщото им включване в системата и потребностите от ускорена електрификация на сградния, транспортния и индустриалния бранш, попита той. Росен Желязков уточни, че България сега работи интензивно по редица планове, с цел да се оправи с това предизвикателство.



Факт е, че за момента и за няколко години напред ще продължим да се нуждаем от газ, с цел да балансираме енергийните системи - изключително тези с висок % възобновими енергийни източници, сподели ръководителят на Народното събрание. Росен Желязков съобщи, че България разполага с нужния потенциал, с цел да способства за обезпечаването на постоянни, надеждни и диверсифицирани доставки на газ за Европейски Съюз.

На конференцията, с която  завършва Парламентарното измерение на Чешкото председателство, обръщения направиха ръководителите на Сената и на Камарата на депутатите на Чешката република Милош Востричил и Маркета Пекарова Адамова. Ключови представители на първата сесия на форума бяха маршалът на Сейма на Полша Елжбета Витек, ръководителят на Народното събрание на Швеция Андреас Норлен и ръководителят на Конгреса на депутатите на Испания Меричел Батет Ламания. Специален посетител е ръководителят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР