Военна интервенция в Нигер с цел връщане на власт на

...
Военна интервенция в Нигер с цел връщане на власт на
Коментари Харесай

Мали и Буркина Фасо обявиха, че ще разглеждат атака срещу Нигер като война срещу самите тях

Военна намеса в Нигер за връщане на власт на президента Мохамед Базум, който бе свален от военните, ще бъде обсъждана като " оповестяване на война против Буркина Фасо и Мали ", се споделя в взаимно изказване на държавните управления на двете африкански страни, съобщи Българска телеграфна агенция.

Двете държавни управления, които също са артикул на държавни преврати, обявиха, че не трябва да бъдат предприемани " каквито и да било военни интервенции против Нигер " и че възможни такива интервенции " ще бъдат възприети като оповестяване на война против Буркина Фасо и Мали ".

Буркина Фасо и Мали насочиха това си предизвестие ден откакто водачи на страни от Западна Африка, събрали се на среща в нигерийската столица Абуджа, заплашиха нигерските превратаджии, че може да употребяват мощ.

" Военна намеса в Нигер може да дестабилизира целия район ", се споделя още в взаимното изказване. Освен това двете държавни управления акцентират, че " отхвърлят да ползват противозаконните, нелегитимните и безчовечен наказания против народа и управляващите на Нигер ", признати в Абуджа.

В неделя водачите на страните от Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС) дадоха на нигерската хунта период от една седмица за " изцяло завръщане към конституционния ред ", като обявиха, че не изключват използването на мощ, в случай че превратаджиите не се съобразят с настояванията им.

Освен това водачите от ЕКОВАС взеха решение да " преустановят всички търговски и финансови преводи " сред страните си и Нигер, както и да замразят активите на военните, забъркани в преврата. 
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР