Обвиняемият в Гуантанамо е „твърде повреден“, за да бъде изправен пред съда

...
Военен съдия в залива Гуантанамо постанови, че един от петимата
Коментари Харесай

Военен съдия в залива Гуантанамо постанови, че един от петимата обвиняеми, обвинени в атентатите от 11 септември, не е годен да бъде изправен процес по дело за смъртна присъда.

Подсъдимият Ramzi bin al-Shibh е диагностициран с посттравматично стресово разстройство, свързани психотични характеристики и налудно разстройство.

Неговият адвокат отдавна твърди, че клиентът му е бил „измъчван от ЦРУ“.

Al -Shibh трябваше да бъде изправен пред досъдебно производство в петък.

Полковник Матю Маккол в американската база в източния край на Куба прие констатациите на лекарите, които казаха в Август, че ал-Шибх е твърде психологически повреден, за да се защити.

Медицинският съвет от лекари заключи, че ал-Шиб е станал заблуден и психотичен и не е бил в състояние да разбере естеството на процедурата, съобщава The New York Times.

Това го направи некомпетентен нито да се изправи пред съда, нито да се признае за виновен, според доклад, подаден до неговия съдия на 25 август.

Според доклада военните психиатри са казали, че състоянието му го е оставило "неспособен да разбере естеството на производството срещу него или да сътрудничи интелигентно".

Той трябваше да бъде съден в петък с четирима други обвиняеми, включително Халид Шейх Мохамед, смятан за организатор на атентатите от 11 септември.

Преди процеса полковник Маккол реши да отстрани ал-Шиб от делото. Очаква се тяхното изслушване на другите четирима обвиняеми да продължи по график.

Животът след Гуантанамо: „Все още сме в затвора“ В съдебна зала, само на крачки от заподозрените за 11 септември

Петимата мъже са обвинени в заговор за отвличанията на самолети през 2001 г., при които загинаха близо 3000 души в Ню Йорк, в Пентагона и в Пенсилвания.

Ал-Шибх, който е от Йемен и е на 51 години, беше арестуван в Пакистан през септември 2002 г. и прехвърлен в залива Гуантанамо през 2006 г.

Неговите адвокати казаха, че е бил измъчван от ЦРУ и „е полудял в резултат на това, което агенцията нарече подобрени техники за разпит, включващи лишаване от сън, воден борд и побои“.

Психическото му състояние е проблем от първото му явяване в съда през 2008 г., според американските медии. Той осуетява някои от изслушванията през годините с избухвания.

Ал-Шибх беше обвинен, че помага за организирането на клетката на Ал Кайда в Хамбург, Германия, която отвлече един от двата пътнически самолета, които се разбиха в Световния търговски център в Ню Йорк.

Лагерът Гуантанамо в Куба е създаден от тогавашния президент Джордж Буш през 2002 г. за настаняване на чуждестранни заподозрени в тероризъм след терористичните атаки от 11 септември в Ню Йорк . Намира се в база на ВМС на САЩ.

Лагерът символизира някои от ексцесиите на „войната срещу тероризма“ на администрацията на Буш поради критиците на методите на разпит да се равнява на изтезание, а задържаните да бъдат задържани за дълги периоди без съдебен процес.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР