Водният обем в основния водоизточник, който захранва Перущица значително е

...
Водният обем в основния водоизточник, който захранва Перущица значително е
Коментари Харесай

На сухо в жегата: Перущица е в капана на частичен воден режим

Водният размер в главния водоизточник, който зарежда Перущица доста е намалял. Затова се постанова въвеждането на воден режим. Той ще работи от 20:00 часа вечерта до 6:00 часа сутринта и ще засегне една-трета от живеещите в града. Мярката се постанова, с цел да може хората по високите елементи в Перущица да имат вода най-малко през вечерните часове.

От три дни Таня Гъшарова и съседите ѝ в горния квартал на Перущица нямат вода:

" Тука някои къщи имат вода, а ние нямаме. Каква е тая работа. Нито можем да се разхладиме, купуваме минерална вода да пием, нито водоноски има, нищо. "

След като през целия ден през вчерашния ден Радка Динкина е била без вода, през днешния ден бърза да изпълни кофите:

" Напълних кофи, че като спре водата да имам да си измия ръцете и нещо зеленчук, в случай че реша да сготвям, нещо да върша, да имам вода. "

Причината за фрапантното понижаване на ресурсите в единия от водоизточниците са екстремалните температури. От ВиК-Пловдив обаче приканват хората в Перущица да спрат да употребяват лимитираните количества питейна вода за поливане на градини и дворове.

" Разходът на вода от помпените елементи, които подават вода, ние имаме там отчитащи устройства, демонстрират съвсем два пъти по-висока консумация, което просто няма по какъв начин да поеме мрежата това натоварване и надлежно високите елементи стартират да страдат ", сподели Антон Гълъбов, заместник-главен инженер на ВиК-Пловдив.

Снощното краткотрайно спиране на подаването в ниските региони, и изключително в поливните зони, е дало положителни резултати и през днешния ден към този момент вода има и във високите елементи. В идващите няколко дни режимът ще остане, с цел да продължат пробите само че водоема.

- Режим. Така оповестиха.

Българска национална телевизия: Неприятна ли е тази обстановка, горещо време?

- Еми ще се изтърпи. Трябва и за другите хора да има.

" Този проблем е от доста години, просто от време на време водата се губи и няма задоволително дебит. Може би разновидността е да се търси нов водоизточник, само че това е решение, което ВиК би трябвало да вземе ", изясни Мария Витанова-Вълканова, кмет на Перущица.

От обстановка като тази в Перущица са застрашени и няколко село в региона на Асеновград, където също се регистрира доста нараснала консумация за поливни цели.

Репортаж: Николай Райшинов, Васил Кръстев
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР