Водим последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната

...
Водим последователна битка срещу безконтролното разпространение и продажба на опасната
Коментари Харесай

БСП: Колосални количества райски газ са внесени в България

Водим поредна борба против безконтролното разпространяване и продажба на рисковата „ мода ” в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, по този начин и ограничения за надзор от страна на изпълнителната власт, оповестиха от партията

129 000 кг божествен газ (диазотен оксид) се импортирани у нас през 2023 година Това стана ясно от отговор на Асен Василев до народния представител от „ Българска социалистическа партия за България ” Валери Митов. Като в тази информация влизат само страните, отвън Европейския съюз. По данни от отговора на министъра тези килограми са на стойност 407 559 лева

Асен Василев е изпратил и страница с приложение от един ред, в което е представено " Вътресъюзен импорт азотни оксиди ". Количеството в границите на Европейския съюз е внушително – 2 378 121 кг. Заради митническите правила райският газ от Европейския съюз не е с обособен код, а влиза в комбинирана номенклатура с всички азтони оксиди.

„ Да създадем една елементарна сметка – един флакон с божествен газ, който е 640 гр. е задоволителен да се изпълнят 80 балона. По данните за 2023 година вносът от трети страни на божествен газ е 129 хиляди кг. Това, обърнато в балони е 16 милиона балона. Тук е и моментът да се погледнат нощните клубове, където се продават свободно балони с божествен газ на цена от към 10 лева - бизнесът с разпространяването на божествен газ се оказва преуспяващ и доста рентабилен. Но работата на изпълнителната власт е да се намеси и да го спре ”, уточни националният представител от Българска социалистическа партия, представен от пресцентъра на партията.

Той цитира данни на Евростат за вноса на азотни оксиди от целия свят към България, в които влиза и райският газ: 2021 година – 433 203 евро, 2022 година – 812 570 евро, 2023 година – 1 978 516 евро. „ Данните за 2023 година са фрапиращи ”, сигнализира социалистът.

Българска социалистическа партия води поредна борба против безконтролното разпространяване и продажба на рисковото вещество в последните години, предлагайки и отстоявайки както законодателни промени, по този начин и ограничения за надзор от страна на изпълнителната власт.

Райският газ да бъде приравнен към наркотичните субстанции, предложиха народните представители от „ Българска социалистическа партия за България ”.

Райският газ се популяризира свободно както в нощните заведения, по този начин и онлайн, където всеки, който желае, може да си купи. Проверките на РЗИ и Министерство на вътрешните работи не дават нужния резултат. Това демонстрират и инспекциите, направени през 2023 от РЗИ - от 15 хиляди инспекции са открити единствено 35 нарушавания, уточни Валери Митов.

Българска социалистическа партия слага въпроса поредно и изрично: „ Разпространението на божествен газ е бизнес за милиони. Държавата би трябвало да си влезе във функционалностите и да преследва разпространителите, тъй като използването на божествен газ крие извънредно съществени опасности за здравето на децата и младежите ”, заключи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България ”.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР