Води се досъдебно производство за корупция по високите етажи на

...
Води се досъдебно производство за корупция по високите етажи на
Коментари Харесай

Парите са намерени на задната седалка в колата на Иванчева, взети са от заместничката й

Води се досъдебно произвеждане за корупция по високите етажи на властта, което се следи от профилираната прокуратура взаимно с новата комисия за противопоставяне на корупцията, изясни Румяна Арнаудова, представител на основния прокурор на конференция за вчерашния арест на кметицата на столичния регион “Младост” Десислава Иванчева.

Досъдебното произвеждане е формирано през февруари, като инспекцията е стартирана от прокурор още през декември, описа началникът на спецпрокуратурата Иван Гешев. То е формирано за търговия с въздействие, като на по-късен стадий са събрани още доказателства, заяви той.

Досъдебното произвеждане касае многочислени сигнали от друг темперамент за непозволени дейности в община “Младост”, сподели още Гешев. Те касаят дейности на “Младост” и в частност на кмета на общината.

В хода на инспекцията беше събрана информация за още едно лице, което е строителен бизнесмен, извършващ активност на територията на община “Младост”. Човек, който е живял дълги години в чужбина и не възприема метода за решение на проблемите с пари под масата, той е с европейско мислене, описа още Гешев.

По отношение на него е извършен напън, изнудван е да заплати една сериозна сума. Колеги от комисията за противопоставяне на корупцията са открили, че има подобен човек и той беше разпитан. Конкретната обстановка, която той изясни, за нас не беше оригиналност – от информация на жители, за този способ на напън, маскиран зад положителните планове за битка за правата на хората против презастрояването, изясни шефът на спецпрокуратурата.

С години са бавени преписки от най-различен темперамент, в кабинета на Иванчева са открити стотици такива, в това число и в дома й. Преписката е бавена, твърди се, че е изгубена и против това се желае нещо. Много хора, планиращи строителни и благоустройствени действия, са потърпевши от такива дейности, само че са предпочитали да си вземат решение проблемите сами. Спират се даже вложители клас А, с никакви престъпления, описа Гешев.

Иска се от кметицата действия да бъдат осъществени от съответна компания, интернационално известна, с огромен потенциал, сподели Гешев, като загатна детски площадки.

Той е имал заповед за изменение на Подробен устройствен план, която се издава от основния проектант Здравко Здравков. След това община “Младост” е длъжна да разгласи процедурата на заинтригуваните лица в период от една седмица. Седмицата е предходна, предходна една година, почнали разнообразни срещи.

На индивида най-после му е писнало, пуснал е тъжба в СОС, изслушан е от общинските съветници. В един миг с него се свързват медиатори, които му изясняват, че кметицата е възмутена от жалбите. И му споделят, че цената да си реши казуса е 12 евро на квадратен метър РЗП, което за неговите капиталови планове прави милион-милион и 100 хиляди евро. В резултат на договаряния цената спада до 500 хиляди евро, описа Гешев.

Това, което ви описвам, е документирано със СРС, акцентира той.

Накрая се схващат първата сума от 250 хиляди евро да се раздели на вноски и първата да е 70 хиляди евро, а идващите – откакто се придвижат последващи процедури.

Човекът спомага, обезпечава сумата, правят се с нея съответни дейности по Наказателно-процесуален кодекс, в това число СРС и от 20 дни чакаме за приемане на сумата, като се трансформират непрекъснато денят и часът за приемане на парите. Организацията на службите включва над 100 индивида, описа Гешев.

Вчера е била избрана среща сред кметицата, зам.-кметицата, медиатор, който е някогашен кмет на “Младост” и изнудваното лице в центъра на София. Отначало парите е трябвало да се предадат в заведението “Хепи” на ул. “Раковска”, само че в последна сметка са взети от медиатора в кафене на “Гурко” и “Раковски”.

После медиаторът ги е предал на среща с Иванчева и заместничката й в заведение в градинката “Кристал”.

Седнаха, пиха кафе два часа, взеха си парите, като медиаторът си взе 14 хиляди евро и потеглиха в разнообразни направления. Заместничката й (Биляна Петрова, бел. ред.) взе парите и се качиха в колата. Тогава беше арестуван медиаторът и незабавно беше арестувана и колата, изясни Гешев.

В медиатора са били открити 14-те хиляди евро. Той е написал доброволно саморъчно пояснение в 4 страници какво се е случило.

Останалите пари не са били в багажника, а вътре в колата на Иванчева – на задната седалка.

При претърсването трябваше да се опише безусловно всичко вътре, с цел да няма заплаха да падне делото в съда. След като бяха открити, парите трябваше да бъдат разказани банкнота по банкнота, да бъдат взети проби от тях, изясни Гешев. Арестуваните бяха с белезници, с цел да се подсигурява вземането на проби, обясни още шефът на спецпрокуратурата.

Касае се за четири обекта с общо 49 хиляди кв. м РЗП. За първия цената е била 250 хиляди евро, а за идващите е била планувана “отстъпка за количество”, изясни шефът на комисията “Антикорупция” Пламен Георгиев. Иванчева беше доста деликатна, пазеше се в диалозите си, описа той.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР