Водещият световен износител на втечнен природен газ (LNG), QatarEnergy, спря

...
Водещият световен износител на втечнен природен газ (LNG), QatarEnergy, спря
Коментари Харесай

Гигант в областта на износа на втечнен природен газ преустановява превоза през Червено море

Водещият международен експортьор на полутечен природен газ (LNG), QatarEnergy, спря да изпраща танкери през Червено море на фона на възходящата неустановеност по отношение на сигурността на прекосяването по жизненоважния морски път, заяви Ройтерс.

Неназован източник, осведомен с въпроса, съобщи пред изданието, че минимум четири танкера, които са превозвали катарски полутечен природен газ, са били арестувани през уикенда след въздушните и морските удари на Съединени американски щати и Обединеното кралство по Йемен предходната седмица в отговор на нападенията на хутите против кораби в Червено море.

Данните от следенето на корабите демонстрират, че три от тези танкери са натоварили полутечен природен газ в Рас Лафан в Катар и е трябвало да се насочат към Суецкия канал, само че вместо това са спрели край крайбрежията на Оман на 14 януари. Четвъртият танкер, който се е прибирал към Катар, е спрял по маршрута си на 13 януари в Червено море.

" Това е пауза, с цел да получим съвет за сигурност, в случай че прекосяването (през) Червено море остане рисково, ще минем през нос ", е представен източникът. " Това не е прекъсване на производството ", добави източникът.

Според данни на LSEG (London Stock Exchange Group), представени от Ройтерс, през 2023 година Катар е доставил над 75 млн. тона гориво, от които 14 млн. тона са доставени на купувачи в Европа и 56,4 млн. тона - в Азия.

Гигантите в корабоплаването започнаха да изпращат корабите си, в това число тези, пренасящи полутечен природен газ, на по-дълги и по-скъпи пътувания към нос Добра вяра в южната част на Африка, откакто основаните в Йемен бунтовници хути вкараха фактическа обсада през Червено море и Суецкия канал. Те нападат плавателни съдове, за които се счита, че са свързани с Израел, в символ на взаимност с палестинците след ескалацията на военните дейности в Газа.

Суецкият канал е най-краткият морски път сред Европа и Азия, по който се реализира към 15 % от международния морски трафик. Според отчет на IfW Kiel международната търговия е спаднала с 1,3% от ноември до декември 2023 година вследствие на офанзивите на хутите против търговски кораби в Червено море.

 

 

 

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР