Водещите европейски борсови индекси се повишиха в ранната търговия в

...
Водещите европейски борсови индекси се повишиха в ранната търговия в
Коментари Харесай

Ръст на европейските борси след вчерашните разпродажби*

Водещите европейски борсови показатели се покачиха в ранната търговия в сряда, подкрепени от редица мощни корпоративни доклади, до момента в който вложителите не престават да проучват резултата от западните наказания против Русия, съобщи Ройтерс.

Общият европейски показател STOXX 600 регистрира растеж от 3,22 пункта, или 0,71% до 458,34 пункта, откакто във вторник доближи седеммесечно дъно на фона на опасенията от пълномащабна инвазия на Русия в Украйна

Немският индикатор DAX се увеличи със 130 пункта, или 0,88%, до 14 823 пункта. Водещият показател на Лондонската борса FTSE напредна с 31,42 пункта, или 0,42%, до 7 525,63 пункта. Френският измерител CAC 40 се увеличи с 86,57 пункта, или 1,28%, до 6 874,17 пункта.

Западните страни и Япония постановиха нови наказания против Русия, откакто съветският президент Владимир путин позволи да бъдат изпратени военни сили в двете сепаратистки области в Източна Украйна. Това даде вяра на вложителите, че ще бъде избегната война.

„ Засега глобите, наложени от Запада, не са толкоз тежки, колкото можеше да се чака и пазарът явно печели това на фона на сигналите, че Путин може да е отворен за дипломатическо решение “, сподели капиталовият шеф на AJ Bell Ръс Молд.

Автомобилният показател SXAP се увеличи с 2,27%, повеждайки ралито в Европа. Акциите на Stellantis нарастнаха с 6,12%, откакто компанията съобщи, че маржът на поправената му оперативна облага е надминал поставената цел през първата година след сливането на Fiat Chrysler с PSA Group.

До момента повече от половината компании от STOXX 600 са показали финансовите си доклади за последното тримесечие, като 63% са надминали прогнозите на анализаторите за облага, сочат данните Refinitiv IBES. В типично тримесечие 52% надминават прогнозите на аналзиаторите.

Цената на книжата на френския хранителен колос Danone се увеличи с 3,98%, откакто компанията регистрира по-добър от предстоящото растеж на продажбите през последното тримесечие на 2021 година

Акциите на Barclays нарастнаха с 2,76%, откакто годишната облага на английската банка  се утрои и тя разгласи, че е върнала 2,5 милиарда паунда (3,4 милиарда долара) на акционерите си през 2021 година

Инвеститорите подцениха данните, че немските потребителски настройки за март са се влошили на фона на продължаващият растеж на инфлацията. Индексът на GfK, определящ потребителски настройки за идващия месец се намали до -8,1 пункта от -6,7 пункта през февруари.

„ В кратковременен проект се чака рецесията (Русия-Украйна) да провокира потрес в доверието в Европа, който ще натежи върху вътрешното (на домакинствата/бизнеса) търсене “, пишат в записка стратезите от най-големия европейски управител на активи Amundi.

„ Икономическите връзки с Русия и Украйна обаче не са задоволително мощни, с цел да застрашат възобновяване и да провокират криза в еврозоната “, прибавят оттова.

Спад на Уолстрийт

Основните показатели на Нюйоркската фондова борса записаха намаления във вторник, откакто ескалацията на напрежението сред Русия и Украйна се отрази отрицателно на пазарните настройки при започване на седмицата, съобщи Си Ен Би Си.

Промишленият показател Dow Jones регистрира спад от 482,57 пункта, или 1,42%, до 33 596,61 пункта, понесен надолу от поевтиняването на акциите на Home Depot. Така Dow приключи четвърта поредна сесия на алена територия.

Широкообхватният индикатор Standard & Poor’s 500 се намали с 44,11 пункта, или 1,01%, до 4 304,76 пункта. Той към този момент е с над 10% под последния си връх, което значи, че е навлязъл в територията на промяна.  

Индексът на високотехнологичните сдружения Nasdaq изтри 166,55 пункта от цената си, или 1,23%, приключвайки търговията при равнище от 13 381,52 пункта. Американските пазари бяха затворени в понеделник по случай Деня на президентите.

До тези резултати се стигна, откакто американският президент Джо Байдън разгласи наказания против съветски банки и физически лица, както и възбрана за интервенции с съветски държавен дълг. Санкциите идват на фона на решението на съветския президент Владимир Путин да разгласи за самостоятелни двата региона в Източна Украйна, следени от подкрепяни от русия сепаратисти.

„ Ситуацията Русия/Украйна остава доста променлива, а напрежението продължава да е високо. В кратковременен проект това ще бъде спънка за акциите “, разяснява Том Есай, създател на Sevens Report.

Конфликтът сред Русия и Украйна споделя напън върху пазарните настроения в последно време, като главните показатели записват поредни седмични загуби. Dow падна с 1,9% предходната седмица, а S&P 500 и Nasdaq Composite се намалиха надлежно с 1,6% и 1,8%.

„ Макар че събитията от понеделник ще имат значими последствия за политическите връзки на Русия с задграничните й сътрудници, за момента наподобява е избегнато съществено събитие на пазарите. Ще е значимо да се следи траекторията на рисковете през идните седмици “, разяснява Ед Милс от Raymond James.

Акциите на Home Depot поевтиняха с 8,78%, макар че верига магазини за артикули за дома регистрира печална на акция от 3,21 $, което е с 3 цента над прогнозите, както и предвижда растеж на приходите през тази година.

Цената на книжата на Macy’s се намали с 4,98%, макар че компанията регистрира по-добри от предстоящо тримесечни резултати. Тя също по този начин разгласи нова стратегия за назад изкупуване на акции на стойност 2 милиарда $ и разгласи нарастване на дивидента с 5%.

Разнопосочна търговия в Азия

Основните показатели на тържищата в Азиатско-тихоокеанския район записаха покачвания в сряда, до момента в който вложителите следят от близко развиването на рецесията в Украйна, съобщи Си Ен Би Си.

В континентален Китай бенчмаркът Shanghai Compositе се увеличи с 32 пункта, или 0,93%, до 3 489,15 пункта, до момента в който по-малкият показател Shenzhen Composite напредна с 40,28 пункта, или 1,75%, до 2 337,58 пункта Хонконгският индикатор Hang Seng записва растеж от 140,28 пункта, или 0,6%, до 23 660,28 пункта.  

Южнокорейският бенчмарк Kospi се увеличи с 12,74 пункта, ли 0,47%, до 2 719,53 пункта.

В Австралия показателят ASX 200 напредна с 44,4 пункта, или 0,62%, до 7 205,7 пункта.

Пазарите в Япония останаха затворени поради народен празник

„ Колкото и да е завладяваща обстановката в Украйна, тя няма монопол върху паниките на пазарите “, разяснява Вишну Варатан от Mizuho Bank.

„ Редица други фактори, отпред с паричната политика, могат да са в пряк спор с търсенето на активи убежища, провокирано от рецесията в Украйна. Най-видим е спорът сред нападателния звук на Федералния запас, който води до скок на доходността по облигациите, и търсенето на активи убежища, което подкопава доходността на скъпите бумаги “, добави той.

У нас

Индексите на Българската фондова борса (БФБ) записаха най-вече намаления в ранната търговия. Основният показател SOFIX регистрира спад от 0,87 пункта, или 0,14%, до 614,24 пункта. BGBX40 се намали с 0,35 пункта, или 0,25%, до 140,75 пункта. BGTR30 изтри 0,06 пункта от цената си, или 0,01%, достигайки равнище от 699,20 пункта. BGREIT се задържа на ниво от 166,30 пункта.

 

*Информацията е настояща към 13:10 часа
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР