Водеща цел на Министерството на туризма е държавата в пряко

...
Водеща цел на Министерството на туризма е държавата в пряко
Коментари Харесай

Интегрираните обекти и местният колорит правят туризма успешен

Водеща цел на Министерството на туризма е страната в директно съдействие с бизнеса и локалната власт да утвърди България като разпознаваема целогодишна дестинация. Работим с интегрирани туристически обекти, с цел да се улеснят опциите за популяризирането им и достъпът до тях. Това съживява стопанската система в дребните обитаеми места и ги прави по-разпознаваеми като дестинации, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред участниците във второто издание на Пловдивския стопански конгрес.

"За втора поредна година туризмът намира място на интернационалния конгрес, по този начин имаме опция да обсъдим трендовете в бранша и заложеното в него, с цел да продължим да насърчаваме туристопотока към България и той да бъде резистентен. Смятам, че на място, където са се събрали експерти, държавното управление, локалната власт, може да се получи основен спор за посоките, които да предприемем освен с цел да популяризираме България, само че и да насърчим този значим бранш за развиването на стопанската система ", сподели Ангелкова.

Министърът опреди като цел, че с изключение на да представим богатото културно-историческо завещание на страната и разнообразната й природа, би трябвало да предложим на нашите посетители достоверно чувство. Тя напомни мястото на страната ни измежду трите най-богати страни в Европа по разкрити артефакти – у нас те са над 40 хиляди Над 1600 са българските минерални извори, които оферират доста разнородни благоприятни условия за напредък на балнео-, СПА и медикъл туризма – един от водещите профилирани типове с огромен капацитет за добавена стойност на туристическите услуги.

През предходната година за първи път в историята на българския туризъм бяха регистрирани над 9 млн. задгранични туристически визити, като общите приходи в бранша са над 8,4 милиарда лева Туризмът образува към 12% от Брутният вътрешен продукт на страната и обезпечава 11% от заетостта.

За първите четири месеца на 2019 година имаме близо 590 млн. евро доходи от интернационален туризъм, растеж от над 4% по отношение на същия интервал на 2018 година Това демонстрира, че за последните три години вървим стабилно в посока по-високи доходи от бранша. Спрямо 2015 година се регистрира растеж от 34 % на приходите и 31% повече задграничните туристи. Страната ни е в топ 5 измежду страните членки на Европейски Съюз по растеж на нощувките, осъществени от чужденци в места за настаняване за интервала 2015 – 2018 година

Ангелкова означи значимостта на летния туризъм, който все по-успешно се комбинира с културно-историческия и балнеотуризма. Поддържаме указател на туристическите фестивали, посредством който насърчаваме тези събития и им оказваме помощ да популяризират страната. За да подтиква интереса към профилираните туристически услуги, които носят висока добавена стойност и уголемяват капацитета на вложенията и на дейните сезони, Министерството на туризма създаде общо 27 тематични дестинации за цялата територия на страната – 8 културно-исторически, 12 винено-кулинарни и 7 балнео- и СПА.

"Същевременно България става все по-привлекателна дестинация за вложения в туризма и аутсорсинг дейностите. Стъпваме на извънредно удобния данъчен режим и законовите тласъци. Според данните на Национален статистически институт над 18% от всички туристически визити на чужденци у нас през 2018 година са били с цел бизнес туризъм. През предходната година страната ни е била посетена от над 1,7 млн. такива непознати туристи, което е близо 11% растеж по отношение на 2017 ", акцентира Ангелкова.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР