Водещ западен журналист, който отдавна се смята за един от

...
Водещ западен журналист, който отдавна се смята за един от
Коментари Харесай

Топ германски журналист получил 600 000 евро от съюзник на Путин

Водещ западен публицист, който от дълго време се счита за един от най-хубавите самостоятелни специалисти в Германия по Русия, е получил минимум 600 000 евро (£522 000) в неразкрити офшорни заплащания от компании, свързани с олигарх, непосредствен до Владимир Путин. Това разкриха изтекли файлове, представени от " Гардиън ".

Хуберт Зайпел, притежател на награди режисьор и създател, получил пари на вноски, което съгласно документите е в поддръжка на работата му върху две книги, които той написал, които разказват издигането на Путин на власт и оферират портрети, разказани от мнозина като симпатизиращи на съветския президент .

Случаят е един от първите, свързващи авторитетен западен публицист със обилни заплащания в нещо, което може да се преглежда от някои като опити на пропутински артисти да обезпечат позитивно отразяване в интернационалните медии.

Разкритията евентуално ще отекнат в цяла Германия , където се разгаря спор след миналогодишната инвазия в Украйна по отношение на ролята, която елементи от политическия и бизнес хайлайф изиграха в подпомагането на Путин да остане на власт, не на последно място заради дълготрайната си взаимозависимост от Европа най-голямата стопанска система на съветски нефт и газ.

Един от дребното публицисти на всички места, които са имали директен и постоянен контакт с съветския водач, Зайпел, който по лично самопризнание се е срещал с Путин " съвсем 100 пъти ", призна, че е получавал пари от сметки, свързани с олигарха Алексей Мордашов , железен и банков магнат, подложен под наказания предходната година поради околните си връзки с Кремъл.

Той не удостовери сумите, които е получил, макар че документите съдържат детайлности за заплащания на обща стойност 600 000 евро, които наподобява са свързани с втората книга.
 Тайна договорка на Роман Абрамович
Тайна договорка на Роман Абрамович " го обвързва " с " портфейла на Путин "

Руският олигарх е работил за Кремъл

Зайпел удостовери, че е получил поддръжка от Мордашов, като сподели, че " неговата поддръжка е обвързвана извънредно с плановете за книги ". Той акцентира, че е останал неутрален, като сподели: " Винаги съм поставял ясни правни граници, които подсигуряват моята самостоятелност. "

Документите и отговорът на Зайпел допускат, че заплащанията са били за работата му по биография от 2015 година, наречена " Путин: Вътрешни възгледи за властта ", и книга от 2021 година " Силата на Путин: Защо Европа се нуждае от Русия ", и двете в началото написани на немски.

Зайпел не наподобява да е разкрил заплащанията пред своя издател.

В отговор на  " Гардиън " от Hoffmann und Campe споделиха, че не са знаели за заплащанията .

" Издателят не е знаел преди този момент за обвиняванията, които сте създали против Хуберт Зайпел по отношение на " приходи от спонсорство ". Ако те се окажат правилни, ние си резервираме правото да предприемем по-нататъшни дейности по отношение на книгите, които са били контрактувани надлежно през 2013 година и 2016 година от управлението по това време въз основа на ефирен документален филм ", споделиха от издателството.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР