Водещ съюзник на френския президент Еманюел Макрон предупреди, че Европа

...
Водещ съюзник на френския президент Еманюел Макрон предупреди, че Европа
Коментари Харесай

Париж: Европа е в риск заради възхода на крайната десница

Водещ съдружник на френския президент Еманюел Макрон предизвести, че Европа рискува да стане " неуправляема ", защото извънредно десните партии заплашват да реализират обилни триумфи на изборите за Европейски парламент през юни, съобщи Агенция Франс Прес. " Рискът от неуправляема Европа е напълно действителен ", съобщи пред публицисти Стефан Сежурн, който оглавява центристката група " Обнови Европа ", включваща евродепутати от партията на Макрон.По-късно тази година в 27-членния Европейски Съюз ще се проведат избори за Европейски парламент и съгласно социологическите изследвания крайната десница може да се издигне и да стане третата по величина група в законодателния орган.

Сежурн сподели, че наподобява се следи " напредък на популистите и националистите съвсем на всички места в Европа ". " Рискът от неуправляемост е значителен в случай че популистките партии в миналото съумеят да имат блокиращо малцинство в Европейския парламент ", добави Сежурн, който оглавява и партията на Макрон " Renaissance ". " Рискът е, че ще бъде доста мъчно да се сформира болшинство. " Renew Europe, формирано от 40 национални партии, сега е третата по величина политическа група в Народното събрание след дясноцентристката Европейска национална партия и лявоцентристките Социалисти и демократи.Последните изследвания на публичното мнение обаче сочат, че на изборите през юни тя може да изостане от крайнодясната групировка " Identité et démocratie " и да заеме четвърта позиция.Сежурн упорства, че групата му ще успее да резервира своите 90-100 места и да играе ролята на " крал " на третото място. " Трябва да преминем от това да бъдем европейци по лично разбиране към това да убедим европейците да се ангажират ", сподели той пред публицисти преди акцията, която ще продължи месеци.

Европейските избори ще дадат началото на пренареждане на висшите постове в Европейски Съюз, което ще дефинира посоката на блока с 450 млн. души население през идващите пет години.Борбата за висшите постове получи ранен подтик от изказването на ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел, че ще взе участие в изборите за Европейски Съюз и ще завърши мандата си през юли, а не през ноември, както беше планувано. " Очевидно е, че той ще играе значима роля в нашето политическо семейство ", сподели Сежурн за решението на Мишел. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР