Водата покрива над от 70% от Земята, а 96,5% от

...
Водата покрива над от 70% от Земята, а 96,5% от
Коментари Харесай

Колко океана всъщност има на Земята - един, четири или пет

Водата покрива над от 70% от Земята, а 96,5% от тази вода се съдържа в океана. Може би поради това специалистите не са единомислещи по повод броя на океаните на нашата планета.
 “Гравитационната дупка “ в Индийския океан, за която учените имат нова доктрина
Мистериозната дупка, която се крие в Индийския океан

Защо толкоз озадачава учените

Според Националната администрация за океаните и атмосферата (NOAA) има единствено един международен океан, защото цялата водна среда е обвързвана по някакъв метод. Офциално обаче има четири географски дефинирани океански басейна: Атлантически, Тихи, Индийски и Северен ледовит океан.

Но през 2021 година National Geographic Society добави още едно равнище на трудност към този спор, като разгласи пети океан в студените води към Антарктика - Южен океан.
 Снимка 627571

Международната хидрографска организация обаче, състояща се от 98 държави-членки и отговаряща за границите на, към момента не е признала Южния океан, защото не е получила цялостно единодушие от своите членове.

Докато другите океани се дефинират по отношение на континентите, с които граничат, Южният океан се характеризира със своето течение от запад на изток, известно като Антарктическо циркумполярно течение. Това неповторимо течение циркулира водите, които заобикалят Антарктида, като в същото време извлича и вода от Атлантическия, Тихия и Индийския океан, посредством което подкрепя " превозването " на топлота по света.

``Това е нещо като огромния конектор, който свързва другите океани ", сподели Франк Нитше, морски откривател от в Колумбийския университет, който е учи Южния океан от десетилетия.
 Снимка 627569

Ветровете в този район способстват за феномен, наименуван upwelling, при който студена, богата на хранителни субстанции вода се издига до морската повърхнина. Веднъж на повърхността, водата всмуква въглерод от атмосферата, преди да потъне назад надолу. Това прави Южния океан един от най-големите абсорбатори на въглерод на Земята - съгласно на НАСА от 2021 година

И въпреки видимо да е по-лесно да се мисли общо за нещата и да се одобри теорията за световен океан, въпреки всичко определянето на разнообразни райони оказва помощ по-лесно да бъдат разрешавани проблемите в тях.
 Глобалното стопляне въздейства даже на зоната на здрача и заплашва нейните безбройни жители
Как световното стопляне въздейства даже на зоната на здрача

И заплашва безбройните форми на живот

А и елементарният човек се постоянно се затрудняват да разбере огромните океански провокации, които са толкоз огромни по обсег. Докато доста по-лесно би проумял мислят повече за това, което има в " задния си двор ", написа Live Science.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР