Водата покрива 70 процента от повърхността на Земята и е

...
Водата покрива 70 процента от повърхността на Земята и е
Коментари Харесай

Учени предлагат нова теория за произхода на водата на Земята

 Водата покрива 70 % от повърхността на Земята и е основна за живота, само че появяването ѝ е предмет на някогашен теоретичен спор. Учени от Франция в този момент оферират нова доктрина за произхода ѝ, съобщи Франс прес, базирайки се на обява в сп. " Сайънс ".

Дълго време се е считало, че водата е донесена от астероиди, които са " бомбардирали " в началото сухата ни планета. Авторите на актуалното проучване от университета на Лотарингия обаче оферират нова доктрина, съгласно която Земята постоянно е била " влажна ".

За задачите на проучването учените са анализирали астероиди, известни като енстатитни хондрити, чийто химически състав е подобен с този на нашата планета. Те са се образували навътре в Слънчевата система от същия диск от газ и прахуляк като Земята. Оказва се, че въпросните астероиди съдържат голямо количество водород.

" Нашето изобретение демонстрира, че градивните тухлички на Земята може през цялото време да са съдържали водород. Първоначално обаче температурата е била прекомерно висока, с цел да се кондензира водата и да се натрупа в други твърди тела под формата на лед ", изяснява ръководителката на проучването, космохимичката Лорет Пиани.

Енстатитните хондрити са необичайност. Само към два % от метеоритите, открити на Земята, са от този вид. Приликата им с нашата планета обаче ги прави изключително скъпи за научни проучвания. Тези астероиди също така имат същите изотопи на О2, исполин и калций като нашата планета, а новото проучване демонстрира, че изотопите им на водород и азот също са сходни с тези на Земята.

" Открихме, че изотопният състав на водорода в енстатитните хондрити е сходен на този на водата, съхранявана в земната тога ", споделя Пиани.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР