Водата е сред базисните вещества, необходими на живите организми, за

...
Водата е сред базисните вещества, необходими на живите организми, за
Коментари Харесай

Защо е важно да пием вода и по колко трябва да пием на ден?

Водата е измежду базисните субстанции, нужни на живите организми, с цел да съществуват. Тя е в основата, както на общата хомеостаза на нашите тела, по този начин и на хомеостазата на всяка една обособена клетка, която ги построява. Тялото на всеки възрастен човек се състои от сумарно към 60% вода, която респективно бива ситуирана в клетките ни и в междуклетъчното вещество, което ги заобикаля, написа Стилиян Колев под редакцията на доктор Милена Коцева в уеб страницата homeostaza.bg.

Какво съставлява хомеостазата?

Хомеостаза се назовава вътрешната течна среда на тялото. Тя се характеризира с доста величини, стойностите на които са самостоятелни за всеки тип организъм. Примери за такива величини са: киселинност (pH), температура, централизация на разтворени електролити и други. За да може да поддържат тъкмо избрани стойности на тези величини, телата ни имат построени механизми за регулация. Най-простият образец е концентрацията на натриев хлорид (трапезна сол) в човешката кръв. Тя би трябвало да бъде постоянно тъкмо 0.9%, в случай че не е, алените кръвни кафези ще умрат, а дружно с тях и целия организъм, тъй като няма да има метод, по който да доближава О2 до останалите елементи на тялото. Когато одобряваме доста солена храна, концентрацията на натриевия хлорид се повишава и ожадняваме, а когато одобряваме доста вода концентрацията му понижава и се задейства отделителната система, посредством която се изхвърля непотребната течност.

Водата в клетките

Без нея няма по какъв начин да протичат каквито и да е химични реакции в телата на познатите за нас живи организми. Ако вземем за образец една клетка, можем да я определим като отворена система, построена от вода, белтъци, липиди, въглехидрати и нуклеинови киселини. Те са групирани в разнообразни органели, само че без значение от това, те се движат относително безредно и взаимодействат между тях, с цел да разрешат на клетката да прави нужните и витални процеси – синтеза на белтъци, секреция, репликация и други. Водата е средата, която разрешава на тези субстанции да реагират едно с друго. Без нея придвижването на всички тях би било невероятно, а дружно с това и животът, подобен, какъвто го познаваме.

Функциите на водата в организма

Водата намира разнообразни приложения в нашите тела. Всички процеси, поддържащи хомеостазата са в директна връзка с нея, като основните и функционалности са:

• Изхвърляне на непотребни и от време на време рискови съединения от организма посредством потене, уриниране и изхождане;
• Транспорт на субстанции сред обособените клетки;
• Поддържане на естествената телесна температура;
• Лубрикация и повишение на еластичността на ставите;
• Овлажняване на лигавиците.

Дехидратация и свръххидратация

Човешкото тяло губи ежедневно сред 5% и 10% от водата която го построява, посредством потта, урината, изпражненията и даже въздуха, който издишваме. За да възвърне загубите си и да действа обикновено, то се нуждае от всекидневен банкет на вода, което става посредством храната и напитките. Недостигът на вода в организма води до дехидратация, от което следва изнемощялост и липса на сила. В случаите на хронична дехидратация е допустимо да настъпят затруднения, които да доведат до нарушено психологично здраве, бъбречна непълнота, положение на шоков черен дроб, лактатна ацидоза, хипотония и даже гибел.

Съществува обаче и друго патологично положение, обвързвано с приема на вода. То се назовава свръххидратация и води до хипонатриемия (намалено количество натрий в кръвта). В съответния случай хипонатриемията се получава, когато попадащата в организма вода е повече от тази, която се изхвърля. Симптомите ѝ включват дезориентация, нарушена съгласуваност, главоболие, гадене, повръщане и мускулна уязвимост. Най-общо казано механизмът, по който се стига до хипонатриемия, е обвързван с приема на огромно количество течност (особено бедна на електролити) за къс интервал от време. Отделителната система не съумява да изхвърли цялата непотребна вода от тялото, което води до намаление на концентрацията на натрий в кръвта. Хипонатриемията от своя страна провокира нахлуване на непотребната вода в клетките, което в общия случай води до тяхната гибел.

По какъв брой вода би трябвало да пием дневно?

Всеки човек на планетата Земя е неповторим, което значи, че даже съответното количество вода, което му е належащо да приема всекидневно, няма да бъде еднообразно с това на всички останали. Средно се смята обаче, че на един възрастен мъж са му нужни към 3,7 литра, а на една стара жена към 2,7 литра вода всеки ден, от които 20% се одобряват посредством храната. Тези стойности могат да се трансформират според от разнообразни фактори като спорт, климат, здраве, бременност, кърмене и други

За да можем да сме енергични, продуктивни и здрави е належащо да оказваме помощ на телата си да поддържат нашата хомеостаза. Това става посредством здравословен метод на живот, част от който е и положителната хидратация.

Още от Здраве

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР