Водата е жизненоважна за всички организми на Земята и те

...
Водата е жизненоважна за всички организми на Земята и те
Коментари Харесай

Въпрос на оцеляване: Как водата ни поддържа живи и здрави

Водата е жизненоважна за всички организми на Земята и те не биха оживели без нея.

Тя е скъп запас, който не трябва да прахосваме с лека ръка. Има страни, в които водата е по-търсена и скъпа даже от петрола и златото. Защото всяка глътка вода е глътка живот.

Какво обаче знаем за водата? Консумираме ли задоволително и какво се случва с тялото ни, в случай че се дехидратираме?

Защо водата е толкоз значима за индивида?
Хидратация : Водата е от решаващо значение за поддържане на подобаващи равнища на хидратация в тялото. Телата ни са формирани от почти 60% вода и водата взе участие в голям брой физиологични процеси като храносмилане, кръвообращение, контролиране на температурата и премахване на отпадъците. Тя оказва помощ за превозването на хранителни субстанции и О2 до клетките, смазва ставите и работи като среда за разнообразни химични реакции. Оцеляване : Хората могат да оцелеят единствено няколко дни без вода. Тя е нужна за действието на жизненоважни органи, в това число мозъка, сърцето и бъбреците. Без задоволителен банкет на вода, способността на тялото да контролира температурата, да отстранява отпадъците и да извършва други съществени функционалности е съществено компрометирана. Усвояване на хранителни субстанции : Водата играе доста значима роля в храносмилането и усвояването на питателните субстанции от храната. Помага за разграждането на хранителни частици, улеснява придвижването на питателните субстанции през чревната стена в кръвния поток и поддържа цялостния храносмилателен развой. Премахване на отпадъците: Водата е жизненоважна за елиминирането на отпадъчните артикули от тялото. Помага за изхвърлянето на токсините и отпадъчните материали посредством урината, потта и придвижванията на червата. Достатъчният банкет на вода предизвиква хубавичко функционалност на бъбреците и предотвратява положения като инфекции на пикочните пътища и камъни в бъбреците. Регулиране на температурата: Водата оказва помощ за контролиране на телесната температура посредством процеси като изпотяване и изпаряване. Когато се потим, водата от повърхността на кожата ни се изпарява, охлаждайки тялото. Този механизъм оказва помощ за попречване на прегряване и поддържа постоянна вътрешна телесна температура. Смазване на ставите: Адекватната хидратация обезпечава смазването на ставите, намалявайки триенето сред костите и позволявайки безпрепятствено придвижване. Помага за поддържане на гъвкавостта и омекотяването на хрущяла, което защищава ставите от увреждане и поддържа цялостното здраве на ставите. Здраве на кожата : Водата е от значително значение за поддържането на здрава кожа. Поддържа кожата хидратирана, усъвършенства еластичността и оказва помощ за попречване на сухота, лющене и бръчки. Водата също по този начин подкрепя елиминирането на токсините посредством потта, допринасяйки за по-чиста кожа.
Като цяло водата е жизненоважна за нашето оцеляване, верните телесни функционалности и цялостното богатство. От значително значение е да пиете задоволително количество вода всеки ден, с цел да поддържате оптимално здраве.

Какво количество вода би трябвало да пием всеки ден, с цел да сме здрави?

Препоръчителният дневен банкет на вода може да варира според от фактори като възраст, пол, равнище на интензивност и изцяло здраве. Въпреки че няма съответен повсеместен отговор, постоянно цитираната тенденция е да се употребяват към 8 чаши (приблизително 2 литра) вода дневно. Индивидуалните потребности обаче може да се разграничават при всеки човек.

Важно е да се означи, че тази тенденция включва вода от всички източници, в това число питиета и храна. Много храни, изключително плодове и зеленчуци, имат високо наличие на вода и способстват за цялостната хидратация. Освен това избрани условия могат да усилят потребността от повече вода, като физическа интензивност, горещо време, бременност или кърмене и избрани здравословни положения.

Полезен индикатор за хидратация е цветът на урината ви. Като цяло, в случай че урината ви е бледожълта или транспарантна, това демонстрира съответна хидратация. По-тъмната урина може да е знак, че би трябвало да пиете повече вода.

Винаги е добра концепция да се консултирате със здравен експерт, който може да даде персонализирани рекомендации въз основа на вашите характерни потребности.

Свойства на водата

Водата има няколко неповторими свойства, които я вършат жизненоважна за живота и способстват за необятния ѝ набор от приложения. Ето някои забележителни свойства на водата:
Висок топлинен потенциал: Водата има висок характерен топлинен потенциал, което значи, че може да всмуква и съхранява огромно количество топлинна сила, без да претърпява обилни температурни промени. Това свойство разрешава на водата да работи като топлинен буфер, регулирайки и стабилизирайки температурата както в живите организми, по този начин и в околната среда. Универсален разтворител: Водата постоянно се назовава " повсеместен разтворител ", тъй като има способността да разтваря огромно многообразие от субстанции.  Кохезия и незадълбочено напрежение: Водните молекули демонстрират мощни кохезионни сили, което значи, че се притеглят една към друга. Тази кохезия основава незадълбочено напрежение, образувайки нещо като " кожа " на повърхността на водата. Това свойство разрешава на избрани инсекти да вървят по водата и оказва помощ на водата да се движи през растенията против гравитацията в развой, наименуван капилярно деяние. Аномалия на плътността: За разлика от множеството субстанции, водата доближава най-високата си компактност при почти 4 градуса по Целзий (39,2 градуса по Фаренхайт), а не при точката си на заледяване. Това свойство кара леда да плува върху течна вода, като изолира подлежащата вода и обезпечава местообитание за водни организми през студените сезони. Високи точки на шупване и заледяване: Водата има релативно висока точка на шупване (100 градуса по Целзий или 212 градуса по Фаренхайт) и висока точка на заледяване (0 градуса по Целзий или 32 градуса по Фаренхайт). Тези свойства способстват за стабилността на климата на Земята, защото водата съществува като течност в необятен диапазон от температури. Отличен разтворител за биологични молекули : Полярността на водата и способността й да образува водородни връзки я вършат отличен разтворител за доста биологични молекули, като захари, соли, аминокиселини и нуклеинови киселини. Това свойство разрешава превозването на хранителни субстанции, отстраняването на отпадъците и разнообразни биохимични реакции в живите организми. Повърхностна еластичност: Водата демонстрира извънредно високо незадълбочено напрежение, което й разрешава да се натрупва върху повърхностите и да образува капчици. Това свойство разрешава на водата да намокря повърхности, да прилепва към предмети и да играе решаваща роля в процеси като капилярно деяние, адхезия и кохезия. .
Тези свойства на водата способстват за нейната роля в поддържането на живота, оформянето на ландшафта на Земята и улеснението на необятен набор от индустриални, биологични и химични процеси. За това дано я пазим, тъй като тя е от голямо значение за човечеството и всички други организми на нашата планета.



Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР