Водачите на протестното движение в Шри Ланка, принудило президента и

...
Водачите на протестното движение в Шри Ланка, принудило президента и
Коментари Харесай

Протестиращите в Шри Ланка остават в резиденциите на президента и премиера, докато двамата не се оттеглят


Водачите на протестното придвижване в Шри Ланка, принудило президента и министър-председателя на страната да избягат от формалните си резиденции, обявиха през днешния ден, че окупацията на постройките ще продължи до отдръпването на президента и премиера от постовете им, оповестява Българска телеграфна агенция.

" Президентът би трябвало да подаде оставка, министър-председателят би трябвало да подаде оставка и държавното управление би трябвало да си отиде ", сподели Руванти де Чикера - известна сценаристка, драматург и театрална режисьорка - на конференция в наличието на други водачи, които вземат участие в координирането на антиправителственото придвижване.

Президентът Готабая Раджапакса и министър председателят Ранил Викремесингхе възнамеряват да се отдръпват, заяви през вчерашния ден ръководителят на Народното събрание. Решението им е резултат от мощния напън след ден на митинги, при които стачкуващи щурмуваха постройката на формалната президентска резиденция и подпалиха дома на министър-председателя в столицата Коломбо.

Президентският замък, завещание от колониалната ера, е знак на държавната власт към този момент повече от 200 години, само че през днешния ден, след бягството на жителя си, той е " под властта на народа ", съобщи Франс прес.

Хиляди дами, мъже и деца се стекоха във внушителната резиденция. Някои се редят на опашка, с цел да седнат на стола на президента Раджапакса, до момента в който на приземния етаж деца, а и техните родители, дрънкат на пиано.

Във впечатляващия парк " Гордън гардънс ", кръстен на основателя си сър Артър Хамилтън-Гордън, губернатор на Цейлон в края на 19-и век, фамилии си вършат пикник, до момента в който будистки монаси в шафрановооранжевите си одежди се дивят пред климатиците и мраморните подове.

" Когато ръководещите живеят в подобен разкош, те нямат никаква визия по какъв начин се оправят елементарните хора ", сподели пред Агенция Франс Прес Шри Сумеда, духовник, пропътувал 50 км за първото си посещаване в двореца. Според него протичащото се " демонстрира какво може да се направи, когато хората решат да упражнят властта си ".

Къде се намира президентът към момента не е известно, само че в изказване на канцеларията му се споделя, че той е наредил на държавните чиновници да стартират неотложно да раздават на популацията газ пропан-бутан, което подсказва, че Раджапакса продължава да извършва функционалностите си, отбелязва Асошиейтед прес.

Около столицата са ситуирани бойци, а началник-щабът на защитата Шавендра Силва прикани за социална поддръжка за съблюдаване на реда и законността. Войниците обаче просто следят по какъв начин тълпите хора скачат в открития басейн в президентския замък, почиват си на леглата или се снимат с телефоните си, с цел да запечатат този незабравим миг.

Очаква се опозиционните партии да се съберат през днешния ден, с цел да се спогодят за ново държавно управление.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР