Водачът на военния преврат в Габон, който свали президента Али

...
Водачът на военния преврат в Габон, който свали президента Али
Коментари Харесай

Водачът на военния преврат в Габон положи клетва като преходен президент

Водачът на военния прелом в Габон, който смъкна президента Али Бонго, постави през днешния ден клетва като " временен президент " пред съдиите от Конституционния съд на гала, предавана директно по малкия екран, предадоха Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

С осмия боен прелом, осъществен в Западна и Централна Африка в границите на последните три години, предвождани от военачалник Брис Олиги Нгема офицери от армията взеха властта в Габон на 30 август. Това се случи минути откакто бе оповестено, че Бонго получава трети мандат според резултатите от президентските избори, които пучистите анулираха като недостоверни.

Генерал Нгема беше посрещнат с ръкопляскания от станали на крайници офицери при идването си за церемонията. Аплодисменти имаше и след клетвата му. Държавната телевизия сподели ликуващи тълпи на фона на танкови гърмежи във въздуха в чест на събитието.

Превратът, който постави завършек на 56-годишното властване на семейството Бонго на президентския пост в някогашната френска колония - производителка на нефт, изведе празнуващи хора по улиците на столицата Либървил, само че задграничните реакции бяха неоправдателни.

Очаква се водачите от централноафриканския блок EККАС (Икономическата общественост на централноафриканските страни, бел. ред.) да се съберат на съвещание очи в очи през днешния ден, с цел да обсъдят обща реакция на свалянето от власт на президента Бонго. Миналата седмица водачите на районната организация приканиха свои сътрудници отпред с Организация на обединените нации и Африканския съюз да спомагат за бързото възобновяване на конституционния ред.

Хунтата към момента не е оповестила какъв брой дълго счита да се задържи на власт. В петък Нгема сподели, че той и неговите сподвижници ще работят " бързо и решително ", само че предизвести, че прекомерната припряност може да докара до ненадеждни избори.

Днес водачът на хунтата съобщи, че на жителите на Габон би трябвало да се даде опцията да се снабдят с нова конституция по пътя на референдум, като прикани и за нов изборен и за нов углавен кодекс.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР