Внушителни групи от учители, социални работници и полицаи обхождат България,

...
Внушителни групи от учители, социални работници и полицаи обхождат България,
Коментари Харесай

България използва моркова и тоягата, за да върне ромите в училище


Внушителни групи от учители, обществени служащи и служители на реда обхождат България, с цел да изпълнят Херкулесова задача – до убедят десетки хиляди ромски родители да изпратят децата си на учебно заведение.

Това е част от нова държавна самодейност за справяне с възходящата неначетеност и огромния брой малолетни забременяващи девойки в обеднялата общественост, която съставлява 10 на 100 от седеммилионното население на България.

Около 130 000 деца не вървят на учебно заведение в България, сподели неотдавна пред публицисти министърът на образованието Красимир Вълчев. Преобладаващата част от тях са ромчета.

За да обърне наклонността, държавното управление упълномощи над 1000 екипа от специалисти да пътуват из страната, която е най-бедната членка на Европейски Съюз, и да беседват с ромски фамилии.

Но издирването на отпаднали от учебно заведение деца или такива, които в никакъв случай не са ходили на учебно заведение, е доста сложна задача.

От седем домове, посетени от един от екипите, който Агенция Франс Прес придружи наскоро в най-голямото ромско гето в България в южния град Пловдив, Затие Маринова беше единствената майка, която отвори вратата.

„ Ще го запишем на учебно заведение тук, в случай че татко му не ни повика още веднъж в Германия ”, споделя тя, сочейки към 10-годишният си наследник Орлин.

Подобно на доста роми, брачният партньор на Маринова прекарва по-голямата част от годината в по-богати страни от Европейски Съюз, с цел да търси работа и да избяга от смазващата беднотия в гетото.

„ Много деца напущат учебно заведение, тъй като оказват помощ в поминъка на фамилията ”, споделя социологът Алексей Пампоров.

„ Момичетата се грижат за по-малките си братя и сестри, а момчетата работят с бащите си, да вземем за пример в строителството ”.

В други случаи родителите са си вкъщи, само че се спотайват зад спуснатите завеси и не отварят на специалистите.

„ Децата, които търсим, могат да са и в прилежащата къща ”, споделя Теодора Крумова от организацията Амалипе – водеща група за отбрана на ромските права.

„ Много родители се отнасят съмнително към непознати ”, прибавя тя.

Пътят към триумфа

Дискриминацията по отношение на ромите в България е необятно публикувана след рухването на комунизма през 1989, която мощно ги маргинализира.

Около 22 на 100 от ромите са необразовани, а единствено 9 % имат приблизително обучение, макар че то е наложително, сподели неотдавнашно проучване. Мнозина даже не приказват български.

Специалистите виждат директна връзка сред непосещаването на учебно заведение и високия % забременяващи ромски девойки.

Миналата година малолетни майки са родили към 6000 бебета – един от най-високите индикатори в Европейски Съюз.

В отговор на тези провокации ръководещата коалиция на консерватори и крайни националисти реши да употребява метода на „ моркова и тоягата ” в най-новата си акция.

От една страна, държавното управление предлага на родителите „ захарчета ” като дотации за учебни принадлежности и даже поддръжка в търсене на работа – примамливи придобивки за общественост, съсипвана от беднотия и безработица.

Същевременно, София заплашва да наложи санкции и да спре обществените помощи на родители, които не запишат децата си в учебно заведение.

Крайните националисти желаят даже да отидат по-нататък и да криминализират непосещаването на учебно заведение.

Междувременно, на терен, екипите от специалисти, формирани от над 11 600 души, избират да натъртват на позитивния образец на хора от самата ромска общественост, с цел да насърчат смяната.

Сред образцовите е 19-годишншят Марсел Илиев от северозападния град Монтана, който заслужи държавна стипендия в Англия с помощта на отличните си оценки.

„ Образованието е пътят към триумфа и може да ти помогне да се измъкнеш от бедността ”, сподели той в изявление по телефона.

Недостатъците на учебното заведение

Националната акция стартира при започване на септември и за пръв път служители на реда и обществени служащи се причислиха към учителите в самодейността за връщане в учебно заведение.

Засега обаче триумфът не е огромен. До 10 октомври екипите бяха създали над 150 000 визити на адреси, а 12 146 деца са върнати в учебно заведение, по данни на министерството на образованието.

В 80 на 100 от посетените домове е открито, че децата живеят в чужбина.

Лошото качество на образованието в ромските махали още повече изостри казуса, тъй като родителите споделят, че не виждат смисъл да изпращат децата си в неприятни учебни заведения.

„ Не учат добре децата ни. Племенницата ми преди малко приключи осми клас и не може да си напише името ”, пали се бащата на три деца Райчо Кръстев.

Независимо от това, чиновници като Крумова, които са на първа линия, хвалят новата самодейност като първото поредно изпитание на държавното управление от края на комунизма за връщане на децата в учебно заведение.

„ Семействата, които се двоумят, най-после ще бъдат уверени ”, споделя тя.

Най-голямото предизвикателство ще са тези, които „ живеят в най-дълбока беднотия ”, а специалистите са единомислещи, че задържането на децата, които се връщат в класните стаи, от последващо отпадане също ще бъде мъчно. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР