Вновия си брой списание Българска наука разказва за някои от

...
Вновия си брой списание Българска наука разказва за някои от
Коментари Харесай

Какви са били ловците-събирачи, живели преди 19 000 години

Вновия си брой списание " Българска просвета " споделя за някои от първите модерни хора, които са се заселили в Източна Азия преди повече от 40 000 години. Те са обитавали обширното северно китайско плато в продължение на хиляди години, където са ловували благородни елени и може би са срещали неандерталци и други антични хора. Но някъде преди края на последния ледников интервал ненадейно са изчезнали. 

Преди 19 000 години пейзажът е бил обитаем от друга група модерни хора – ловците-събирачи, които са били предците на днешните източноазиатци, разкрива ново проучване на антични геноми.

Според откривателите тази група заменя ранните модерни хора в северната част на Източна Азия.

Смяната на популацията в Източна Азия през ледниковата ера злокобно отразява това, което се е случило почти по същото време и в Европа. Там първите модерни хора са пристигнали преди към 45 000 години, единствено с цел да бъдат сменени от други групи ловци-събирачи преди 19 000 до 14 000 години в края на Последния ледников най-много. 

„ Вълнуващо е да забележим някои действителни паралели сред Европа и Азия “, разяснява популационният генетик Дейвид Райх от Harvard Medical School, който не е част от новото изследване. „ Сега има задоволително геноми, с цел да се покаже, че е имало действителни замествания на популацията както в Източна Азия, по този начин и в Европа. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР