Вносни и скъпи плодове масово ще ни залеят това лято.

...
Вносни и скъпи плодове масово ще ни залеят това лято.
Коментари Харесай

Заливат ни вносни плодове на солени цени

Вносни и скъпи плодове всеобщо ще ни залеят това лято. Заради повсеместното измръзване на рано разрастващите се сортове череши, сливи, праскови, кайсии и бадеми в цялата страна, породено от късния мартенски сняг, се чака да има недостиг на родна продукция. Най-големите провали са в Североизточна България, в Пловдивска област, в Кюстендилско и по поречието на р. Тунджа.  

Освен че няма да има годишна продукция, цената на плодовете, които ще бъдат импортирани у нас, ще бъде в пъти по-висока, тъй като студеният фронт мина и през Италия и Гърция, предвиждат овощари. От сектора се ядосват, че импорт на плодове у нас има целогодишно, само че в този момент напълно ще ни наводнят. Надеждата е, че след установяването на вредите Министерството на земеделието ще признае зимното измръзване за естествено злополучие и ще компенсира стопаните. Експерти към този момент правят оценка вредите, а по-късно ще се дефинира размерът на компенсацията за овощарите. То ще е годно единствено за производители с унищожена годишна продукция на 100 %.

Стопаните обаче са обезверени, че ще получат съответна отплата. Практиката демонстрира, че може да се кандидатства за обезщетение от измръзване, само че е доста мъчно за доказване. Петър Николов, който отглежда ябълки, разяснява, че не са малко случаите, когато при естествена особеност застрахователите се държат доста неточно. Освен това имало условие плодът да се застрахова в количествени измерения, само че не и в качествени. Това отблъсква производителите да застраховат. Овощарят даде образец за късните пролетни слани, които се признавали, в случай че са след 25 април, а тогава рядко има слани. При потърпевша продукция от стихия или градушка застрахователите казвали да се осъществя продукцията във типа, в който я виждат. Тази неучтивост докара до противоположния резултат, а точно - нашият аграрни производител не желае да застрахова продукцията си, добави Николов.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР