Вносът на машини за производство на компютърни чипове в Китай

...
Вносът на машини за производство на компютърни чипове в Китай
Коментари Харесай

Китай ударно купува оборудване за чипове, за да заобиколи забраните на САЩ

Вносът на машини за произвеждане на компютърни чипове в Китай е повишен с 14% през 2023 година до съвсем 40 милиарда $ - втората най-голяма сума по стойност в данни от 2015 година насам. Това сочат калкулации на Bloomberg, основани на публични митнически данни. Увеличението идва макар спада от 5.5% в общия импорт предходната година, което акцентира смисъла, което китайското държавно управление и националната промишленост за чипове отдават на това да станат самодостатъчни.

Китайските компании за чипове бързо влагат в нови заводи за полупроводници, с цел да се опитат да усъвършенстват опциите на страната и да заобиколят контрола върху износа, натрапен от Съединени американски щати и техните съдружници. Тези ограничавания затрудняват китайските компании да получат достъп до машините, нужни за производството на най-мощните чипове, и забавят развиването на високотехнологичния бранш в Китай, който се преглежда като опасност за Съединени американски щати.

Вносът на Китай от Нидерландия скочи предходната година преди новия надзор върху износа, който в допълнение ще ограничи способността на компании като Semiconductor Manufacturing International да получат най-новите машини. През декември вносът на литографско съоръжение от Нидерландия скочи с съвсем 1000% по отношение на година по-рано до 1.1 милиарда $, защото фирмите се втурнаха да купуват преди началото на нидерландските ограничавания този месец.

Дори преди тези ограничавания да влязат в действие, нидерландската компания ASML Holding NV анулира доставките на някои от своите машини от най-голям клас за Китай по искане на държавното управление на Съединени американски щати, заяви Bloomberg по-рано този месец. Анулирането пристигна седмици преди възбраните за експорт на висококачествено съоръжение за произвеждане на чипове да влязат в действие.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР