Внезапното спиране на инсталации, от които пряко зависи животът на

...
Внезапното спиране на инсталации, от които пряко зависи животът на
Коментари Харесай

"За Земята": Властите принуждават перничани да избират между чистия въздух и топлината

Внезапното прекъсване на съоръжения, от които директно зависи животът на жителите, без проект за тяхното застраховане, е безразсъдно и само цели отсрочване на решението на казуса. Това се споделя в мнение на екологичното съдружие " За Земята " и " Грийнпийс " във връзка вчерашното решение на управляващите да спрат част от генераторите в тецове в Перник поради изгаряне на боклуци там вместо въглища, както изисква комплексното позволение.

Това са първите ограничения след почналата по искане на прокуратурата инспекция в " Топлофикация – Перник " АД, Топлоелектрическа централа " Бобов дол " ЕАД, " Топлофикация – Сливен " ЕАД и Топлоелектрическа централа " Брикел " ЕАД (всички те следени от Христо Ковачки - бел. ред.) Преди това макар митингите на жителите виновните институции не откриваха нарушавания.

Изпълнителният шеф на " Топлофикация Перник " Любомир Спасов заяви пред БНР през днешния ден, че поради неочакваното прекъсване на мощностите жителите на града към този момент са без топла вода, а през зимния сезон може да останат и без парно.

Категорично сме срещу опълчването и основаването на спор сред жителите на Перник, като се постанова избор сред това да дишат чист въздух и да получават топла вода, пишат природозащитниците. Според тях страната е трябвало към този момент да е построила дълготрайна политика за бъдещето на инсталациите на въглища и да е посочила какви са другите възможности, с които би могло да бъдат сменени. (бел. ред. - в националния проект за енергетика и климат на България страната е записала, че ще разчита на въглищата до 2030 г).

" Топлофикация — Перник ", " Брикел ", Топлоелектрическа централа " Бобов дол ", " Топлофикация – Сливен ", и " Топлофикация — Русе " се възползват от страха, че хората ще останат на студено или без топла вода и вършат рискови за здравето промени в горивото, без да плануват спомагателни ограничения за хващане на замърсителите, характерни за изгарянето на боклуци, каквито са диоксините да вземем за пример, пишат природозащитниците. Според тях тази политика се следи във всички изброени централи, а евентуално и други, които вкарват изгарянето на отпадъчни артикули, тъй като е по-евтино.

" Изгарянето на боклуци постепенно, само че несъмнено се трансформира в процедура за от ден на ден остарели механически електроцентрали, изключително тези, свързани с предприемача Христо Ковачки. Следователно затвърждава тезата, че потреблението на въглища към този момент е скъпо и стопански нерентабилно и обезверено се вършат опити тецовете да продължат да работят " продължава мнението.

Цената на здравето, която заплащат жителите към тези централи, както и публичните разноски за тяхното субсидиране, е цена, която няма по какъв начин да продължим да плащаме сляпо пред съществуването на все по-изгодни други възможности: а точно да усилваме енергийната си успеваемост и да произвеждаме силата си от възобновими източници, упорстват природозащитниците.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР