Внесено е съответно законодателно предложение по идея на омбудсмана, то

...
Внесено е съответно законодателно предложение по идея на омбудсмана, то
Коментари Харесай

Недоволните от оценките си ще могат да се явяват повторно на матура в рамките на година

Внесено е надлежно законодателно предложение по концепция на омбудсмана, то е подкрепено и от отрасловия министър

Завършващите 12-и клас, които не са удовлетворени от представянето си на матурите, ще могат да се явят още веднъж на изпит за по-висока оценка. Съответно законодателно предложение са внесли депутати от ръководещото болшинство от групите на ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ на 7 август, сочи информация на „ Флагман “.

Към момента, в случай че по време на провеждащ се държавен зрелостен изпит (ДЗИ) зрелостникът реши, че не е задоволително квалифициран, той би могъл да се откаже от изпита, с цел да получи оценка „ Слаб “ и по този начин да се яви наново на ДЗИ на поправителна сесия. Този късмет обаче не се дава на зрелостниците, за които получената оценка от ДЗИ е незадоволителна, излиза наяве от претекстовете на законопроекта.

Оценката от ДЗИ е дефинитивна и определяща при кандидатстването им във висше учебно заведение и респективно от огромно значение за тяхното бъдеще, показват още вносителите на проектопромяната в Закона за предучилищното и учебното обучение.

Предложението на депутатите е тези от зрелостниците, които не са получили приемлива оценка, да имат опция еднократно и в границите на една година след полагането на първия ДЗИ, да се явят на идващ плануван ДЗИ в същото учебно заведение . За новата оценка, в случай че тя е по-благоприятна, ще се издава надлежно уверение , което ще важи при кандидатстване в университет.

Очаква се поправката в закона да бъде подкрепена и от Министерството на образованието и науката . Всъщност самодейността за смяната идва от омбудсмана Диана Ковачева , която получавала доста тъжби от родители и зрелостници поради невъзможността да получат втори късмет за явяване на матура.

Сегашният образован министър Галин Цоков се срещна с Ковачева през юли и поддържа концепцията й.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР