Легендарният пилот Дик Рутан, извършил първия околосветски полет без кацане,

...
Легендарният пилот Дик Рутан, извършил първия околосветски полет без кацане,
Коментари Харесай

Отиде си легендарен пилот

Легендарният водач Дик Рутан, направил първия околосветски полет без кацане, е умрял на 85-годишна възраст след тежка белодробна зараза, предава The Independent, цитира БТВ.

Бърт Рутан настръхва, виждайки по какъв начин самолетът, който е проектирал, е толкоз претъпкан с гориво, че крилете му се допират до пистата, до момента в който излетява.

Веднага хваща радиостанцията, с цел да предизвести водача – по-големия си брат Дик Рутан. Дик по този начин и не чува предизвестието.

За сметка на това влиза в историята - през 1986 година дружно с втория водач Джина Йегър извършва първия в историята на авиацията околосветски полет без кацане и без презареждане. Полетът продължава 9 дни и три минути.

Самолетът му „ Вояджър излетява от базата на военновъздушните сили Едуардс в Калифорния малко след 8 часа сутринта на 14 декември 1986 година Девет дни по-късно Дик и Джина Йегър кацат назад, а тримата, дружно с Бърт Рутан, са наградени за достижението си от президента Роналд Рейгън.

Дик Рутан е роден в Лома Линда, Калифорния. Той се причислява към военновъздушните сили на Съединени американски щати като младеж и взе участие допълнително от 300 бойни задачи по време на войната във Виетнам. Част е от елитни водачи, поразяващи противовъздушни позиции.

Дик оцелява, откакто се постанова да катапултира два пъти от самолети. Веднъж, когато неговият F-100 Super Sabre е изумен от противников огън над Виетнам, и повторно, когато е основан в Англия и същият вид аероплан има механична щета.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР