Внесените в Народното събрание на 12 януари 2024 г. предложения

...
Внесените в Народното събрание на 12 януари 2024 г. предложения
Коментари Харесай

Незаконни са внесените проектопромени в закона за тол-а, иска нови стотици милиони инвестиции и лобира за телекомите

" Внесените в Народното събрание на 12 януари 2024 година оферти на ПП-ДБ за промени в Закона за пътищата основават предпоставки за утежняване на постигнатото качество и досегаемост на услугите за пътно таксуване в България, не подхождат на вида тол система, въведена в страната и са в несъгласие с европейските наставления за тол таксуването, които са хармонизирани с българското законодателство.

Тези законови промени се оферират за повторно без промени и без смяна в мотивацията, като те бяха изрично отхвърлени от Народното събрание единствено преди една година, на 19 януари 2023 година, заради експертни оценки за тяхната несъответственост с процеса на тол таксуване в България – построената смесена система на тол таксуване (на база време и разстояние) прави механически невероятно " отделянето " на продажбата на винетки и маршрутни карти от тол таксуването.

За разлика от някои правила за пътно таксуване в Европа, където системите за продажба и активация на артикули за таксуване на база време (винетка) и системите за таксуване на база изминато разстояние - GNSS системи за таксуване (тол) са обособени системи, в Република България към този момент е построена и действа " смесена електронна система за пътно таксуване на база изминато разстояние и време ". Това прави механически невероятно даването на услугите диференцирано, както предлага законопроектът.

Законопроектът предпоставя построяването на нова система за продажба на електронни винетки с нови вложения от държавния бюджет, като не се употребяват към този момент въведените софтуерни решения на тол системата и националните снабдители на услуги.

ИТС АД е народен снабдител на услуга, сертифициран по стандартите за таксуване на база изминато разстояние и време, и ползва с цялостна мощ стандартите за правилното извършване на спомагателните услуги, които дава от името и за сметка на АПИ.

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР