внесен отново в парламента от управляващата партия в страната, е

...
внесен отново в парламента от управляващата партия в страната, е
Коментари Харесай

ЕС предупреждава Грузия, че законът за чуждестранните агенти ще я препъне за членство

импортиран още веднъж в Народното събрание от ръководещата партия в страната, е " несъответстващ " с полезностите на Европейски Съюз, към който Грузия желае да се причисли. Това съобщи посланикът на Европейския съюз в страната Павел Херчински, представен от " Ройтерс ".

По негови думи проектозаконът е " несъответстващ с нормите и полезностите на Европейски Съюз " и може да спре кандидатурата на Грузия за участие в Съюза.

През декември блокът даде на Грузия, само че съобщи, че започването на договаряния за присъединение зависи от това Тбилиси да реализира прогрес в промените, изисквани от Брюксел.

Миналата седмица ръководещата партия " Грузинска фантазия " разгласи, че още веднъж ще вкара законодателството, откакто през март се отхвърли да го направи поради, които го сравняваха с съветските закони, употребявани за угнетяване на несъгласието.
 Европейски Съюз подлага на критика, а Русия пази закона за
Европейски Съюз подлага на критика, а Русия пази закона за " задграничните сътрудници " на Грузия

Ще провокира ли законопроектът нови всеобщи митинги?

Съгласно законопроекта ще се изисква организациите, получаващи над 20% от финансирането си от чужбина, да се записват като " преследващи ползите на непозната мощ ", в противоположен случай ще бъдат глобени.

Грузинските критици дефинираха законопроекта като " съветски закон " - мощно обвиняване в страна, в която Русия като цяло не се харесва поради ролята ѝ в поддръжката на отцепническите райони Абхазия и Южна Осетия.

" Грузинска фантазия " отбрани закона като нужен за битка с " нездравословното задгранично въздействие " в страната от Южен Кавказ и за поощряване на прозрачността на финансирането.
 Президентът на Грузия постанова несъгласие на Закона за задграничните сътрудници
Президентът на Грузия постанова несъгласие на Закона за задграничните сътрудници

Спорният законопроект е подложен на критика от Съединени американски щати и Европейски Съюз

Считаме, че опасенията по отношение на прозрачността не би трябвало да се употребяват като опрощение за ограничение на пространството за организациите на гражданското общество, за ограничение на свободата на словото и свободата на медиите , акцентира Херчински.

Както западните, по този начин и локалните критици упрекват ръководещите от партия " Грузинска фантазия " в властнически трендове и несъразмерна непосредственост с Русия макар уверенията на властта, че желае Грузия да се причисли към Европейски Съюз и НАТО..

Във вторник няколко хиляди протестиращи се събраха пред Народното събрание, скандирайки против " съветския закон ".
 Грузия още веднъж подхвана закона за
Грузия още веднъж подхвана закона за " задграничните сътрудници "

Грузия вкарва още веднъж проектозакон за „ задграничните сътрудници “
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР