Ако у нас на парламентарните избори имаме 2,5 млн. гласували,

...
Ако у нас на парламентарните избори имаме 2,5 млн. гласували,
Коментари Харесай

Проф. Константинов: Със 100 000 гласа се влиза в парламента

Ако у нас на парламентарните избори имаме 2,5 млн. дали своят вот, с цел да вкарате една партия в Народното събрание с 10 депутати, ви трябват 100 000 гласове за нея, тъй като прагът за влизане е 4% от действителните гласове. Така че партиите си вършат сметката. Това разяснява пред Нова нюз изборният специалист проф. Михаил Константинов.

За Европарламента бариерата е 5,88%. Там квотата за България е 17 депутати, изясни той.

Според математика, до момента в нашия парламент две партийни групи не могат да създадат сглобка. Трябва да са най-малко три, уточни той.

" Трудно ми е да предвидя кой с кого ще се коалира. Предпочитам да работя с по-стабилни цифри. Първо, за нашите политици бариери няма. Те са подготвени на всичко, с цел да се докопат до властта.

Не ги слушайте какво ви приказват сега, те са подготвени на всичко, видяхме го към този момент. Така че не желая да разясня настроенията и възможностите на политиците - те са неограничени ", разясни той.

" Разбира се, че част от разочарованите гласоподаватели, в случай че отидат да гласоподават, ще поддържат някоя от новите обединения, които се появиха ", сподели още професорът.

Според сметките му първата политическа мощ ще има 70 депутати, втората, третата и четвъртата – по 40.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР