Внасяме промени в НПК днес, с които предлагаме да се

...
Внасяме промени в НПК днес, с които предлагаме да се
Коментари Харесай

БСП предлага възможност за обжалване на актове на прокуратурата пред съда

Внасяме промени в Наказателно-процесуален кодекс през днешния ден, с които предлагаме да се наложи надзор върху безконтролни до момента актове на прокуратурата.
Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на брифинг в Народното събрание, съобщи Агенция „ Фокус “.
" Знаете, че доста време в българското общество се води полемика за нужните промени в правосъдната власт, за пълномощията на прокуратурата и основния прокурор. Много пъти ние сме отстоявали позицията ", уточни Нинова.
Предложението което внасяме, ще онагледя с един образец: отводите на прокуратурата да образува досъдебно произвеждане.
Това значи, че в случай че някой подаде сигнал до прокуратурата и тя откаже да образува досъдебно произвеждане по разнообразни аргументи - субективни, стопански, политически, лобистки, този развой завършва.
Той е затворен в границите на прокуратурата и до основния прокурор. Това основава възприятие за неправда у хората и предпоставки за произвол. Ето за какво кардинално и от много време ние отстояваме налагането на надзор върху дейностите на прокуратурата. Внасяме предложение този надзор да се реализира от самостоятелния български съд " , сподели още Нинова.
Тя разясни, че предлагането е всеки може да апелира дейностите на прокуратурата пред съда .
" Смятаме, че това е опция посредством закона да се сътвори рамка, в която да не се позволяват случайни дейности , злоупотреби от страна на прокурори и че ще се възвърне в огромна степен възприятието на правдивост у тези, които чакат същинско правораздаване в България.
Днес това към този момент е реалност. Внасяме го в деловодството. Това неведнъж е поставяно като въпрос и е дискутирано от Комитета на министрите на Съвета на Европа, от неоправдателни решения на съда на Страсбург ", изброи водачът на Българска социалистическа партия.
Тя уточни, че Българска социалистическа партия е предизвикана да направи това предложение от необятния консенсус от европейска страна и тук в България. " Също по този начин предстоящото мнение на Венецианската комисия чакаме да е позитивно. Когато за пръв път го декларирахме, това беше посрещнато доста враждебно.
Днес с доста диалози и полемики и срещи, сме убедили и хората, и обществото, и институциите, че това е безусловно належаща смяна, с цел да бъде прокуратурата на нивото, на което чакат хората ", акцентира Корнелия Нинова.
Попитана з ащо Българска социалистическа партия не предлага опция за следствие на основния прокурор, Нинова уточни, че предложенията на партията за промени в Наказателно-процесуален кодекс е и прийом за това.
" Когато някой жалбоподател подаде тъжба в съда против акт на основния прокурор, това към този момент е стъпка за следствие на неговите дейности, на това, че е отказал да образува произвеждане и така нататък ", добави още Корнелия Нинова.
Тя уточни, че Българска социалистическа партия ще търси поддръжка от останалите парламентарни групи. " Ще търсим диалози с сътрудниците. Отворени сме и търсим поддръжка, тъй като това е към този момент извънредно належащо на българското общество ", посочи още Нинова.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР