Внася се работна ръка от Киргизтан и Турция. Голяма част

...
Внася се работна ръка от Киргизтан и Турция. Голяма част
Коментари Харесай

Ричард Алибегов: 1/4 от заведенията у нас затвориха за последните 2 години

Внася се работна ръка от Киргизтан и Турция. Голяма част от украинците не желаят да работят, сподели той.

25% от заведенията в България са затворили през тези 2 година от Коронавирус пандемията и последвалите я рецесии.

Това заяви шефът на Българска асоциация на заведенията Ричард Алибегов в ефира на Нова тв.

Липсата на държавна политика по отношение на туризма е голям проблем. В Гърция, Хърватия, Черна гора - туризмът е държавен приоритет, а в България туризмът не съществува в дневния ред, разяснява Алибегов.

Хората са много обезпокоени. Не мисля, че документите ще са това, което ще отпуши българския туризъм. По-големият проблем е, че целите на хората не съответстват с тези на държавното управление, разяснява той. И даде образец с високите цени на силата, покачването на транспортните разноски.

Проблемът на бизнеса в този момент не са маските и ковида, само че след тези 2 година той ще би трябвало да се възвръща дълго, изключително в случай че разчита единствено на себе си. Въобще не се надяваме, че ще се върнем на равнищата от 2019 година, сподели още Алибегов. Той даде образец, че разноските по отношение на 2019-2020 са се вдигнали 3 пъти. След обезщетенията нарастването на тока по отношение на 2020 г е 2,5. Всичко се отразява на нашия бранш, защото с стопанската система са скачени съдове.

Разходите са доста по-високи, а не можем да вдигнем цените толкоз, колкото би трябвало, с цел да компенсираме разноските - с 15-20%. Но това пазарът няма по какъв начин да го понесе, тъй като приходите на хората понижават. Не приказваме за летните и зимни курорти, а за бизнеса в градовете, изясни Алибегов.

Според него бранш туризъм би трябвало да е с единно Данък добавена стойност - хотелите са с 9% Данък добавена стойност, и заведенията за хранене би трябвало да останат с такова.

Намалянето на Данък добавена стойност за ресторантьорския отрасъл беше европейска мярка, икономическа, антикризисна - тя не е била с цел да се понижат цените, а да останат повече пари в бизнеса, който 8 месеца беше затворен поради ковида, а в останалите беше с понижен потенциал, разяснява още Алибегов.

Имаме голяма част съветски туристи, които тази година няма да ги имаме. Ще забележим украинците - те в този момент са разположени добре. Но какво ще можем да притеглим като нови туристи от чужбина, тъй че да запушим тази дупка - занапред ще забележим, добави Алибегов.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР