Вместо свикване на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), каквато

...
Вместо свикване на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), каквато
Коментари Харесай

Срещата ми е по-добра от срещата ти. Радев изключи партиите от консултации, после - те него

Вместо привикване на Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), каквато е обичайна формула, президентът Румен Радев си измисли нов формат и свика тази по здрач " Консултативна среща ". Но без в нея да вземат участие ръководителите на парламентарно показаните партии, както се изизксва при КСНС. И те му отвърнаха със същото.

Темата е ясна - офанзивата на " Хамас " над Израел и произтича ли заплаха за България от това, както и продължаващата война в Украйна.

Радев бе неведнъж призоваван, в това число в този момент, да свика КСНС, само че той разгласи, че няма да го направи - нямал доверие в политическите водачи. Така през вчерашния ден от прессекретариата на президентството разпратиха следното известие:

" Утре, 11 октомври, от 18.00 часа, в президентската институция ще се състои консултативна среща, на която ще бъдат разисквани рисковете и заканите пред националната сигурност вследствие на настоящите спорове и ограничения за тяхното минимизиране. Тема на срещата ще бъде и нуждата от софтуерно възобновяване на структурите от системата за отбрана на националната сигурност.

За присъединяване в консултативната среща са поканени ръководителят на Народното събрание, министър-председателят, заместител министър-председателят, министърът на защитата, началникът на защитата, министърът на вътрешните работи, основният секретар на Министерство на вътрешните работи, ръководителят на Държавна организация " Национална сигурност ", ръководителят на Държавна организация " Разузнаване "  и шефът на Служба " Военно разузнаване ". "

Видимо в " консултативната среща " Народното събрание ще бъде представляван единствено от ръководителя му Росен Желязков.

От Народното събрание обаче не останаха длъжни и оповестиха свикването на следващия ден на председателски съвет:

" Утре, 12.10.2023, четвъртък, в 11:00 часа ще се организира Председателски съвет в Народното събрание. В него ще вземат участие ръководителят на Народното събрание и ръководителите на парламентарните групи. На съвещанието ще бъдат поканени също министър-председателят Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, министърът на защитата Тодор Тагарев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, основният секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев и ръководителите на службите за сигурност. Темата на съвещанието е националната сигурност в подтекста на войната против Израел и войната в Украйна. "

С други думи става въпрос за едни и същи участници - министър председател, министри и шефовете на служби, само че пък без... президента.

В опълчването на препоръки се включи и Миниситерският съвет, откъдето посред размяната на прессъобщения сред Народно заседание и Президентство, оповестиха следното:

" Информираме Ви, че министър председателят акад. Николай Денков ще направи изказване пред медиите след края на консултативната среща за рисковете и заканите пред националната сигурност, която ще се организира през днешния ден в президентската институция. "

От " Дондуков " 2 не са разгласявали желание през днешния ден да приказва президентът.

Реакция, обобщаваща нелепата обстановка, пристигна от зам.-председателя на Народно събрание Кристиан Вигенин.

" Много апелирам " виновните фактори " да спрат пуническите си войни, когато става въпрос за националната сигурност и да почитат институционалните формати ", написа в пост във фейсбук Вигенин. 

" Тази вечер президентът прави някаква консултативна колекция, вместо Консултативен съвет по национална сигурност. Утре сглобката му дава отговор с друга консултативна колекция, само че в Парламента. И двата формата са ad hoc небивалица, отвън всевъзможни правила, по една и съща тематика ", написа Вигенин и прикани: " Хайде егото и дребните сметки да си ги пандизите в чекмеджетата краткотрайно и да се погрижите за хората, когато към нас се разгаря втори пожар! "

Факт, " консултативна среща " няма като формат, а председателският съвет в Народно събрание взима оперативните решения по работата на Народното събрание всяка седмица - не изслушва шефове на служби и министри.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР