Вместо да изпълнява функциите, за които беше създадено, специализираното правосъдието

...
Вместо да изпълнява функциите, за които беше създадено, специализираното правосъдието
Коментари Харесай

Иван Дерменджиев: Специализираното правосъдието се превърна в инструмент на властта

Вместо да извършва функционалностите, за които беше основано, профилираното правораздаването се трансформира в инструмент на властта. Нямаше никакъв триумф в битката с корупцията по високите етажи. Усещането, което остави, е за ексклузивен съд, а не за профилиран. Това разяснява в предаването „ Тази събота и неделя “ някогашният длъжностен министър на правораздаването Иван Демерджиев.

Преди дни Народното събрание закри дефинитивно профилираните съд и прокуратура, откакто депутатите утвърдиха на второ четене измененията в Закона за правосъдната власт.

Според Иван Дерменджиев Висшият правосъден съвет няма да стигне до решение за оставката на основния прокурор Иван Гешев.

„ Честно казано аз смятах, че е допустимо, само че следейки събитията от ден на ден стигам до извода, че този състав на Висшия правосъден съвет ще се стреми да отклони този въпрос и да не взима решение всъщност “, уточни той.

За решението на Софийския областен съд, че някогашният министър председател и водач на ГЕРБ Бойко Борисов е арестуван незаконосъобразно на 17 март, Дерменджиев означи, че то не е дефинитивно.

„ Нека да изчакаме окончателното изговаряне, тъй като досега ние имаме един акт, който не е породил правно деяние. Може идната инстанция да стигне до други заключения или най-малкото не е доста правилно в един правосъден акт да се съдържат сходни констатации “, сподели още Иван Дерменджиев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР