Вместо да хвърляме усилия в мерки, по-добре да положим усилия

...
Вместо да хвърляме усилия в мерки, по-добре да положим усилия
Коментари Харесай

Проф. Кюркчиев: С маски няма да стане, по-добре е хората да се ваксинират -

" Вместо да хвърляме старания в ограничения, по-добре да поставим старания повече хора у нас да се имунизират. Няма да стане с маски ", каза по БНР проф. Доброслав Кюркчиев, началник на Лабораторията по клинична имунология към УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

Той цитира данни от за успеваемостта от имунизацията в Съединени американски щати: 75 на 100 от имунизираните възрастни хора над 70 година са защитени от хоспитализация. Тоест 25 на 100 от тях може да влязат в болница. При имунизираните хора до 50 години - 94 на 100 са защитени от хоспитализация. 6 на 100 от тях могат да влязат в болница.

За успеваемостта на имунизациите

Профилът на постъпващите в лечебно заведение пациенти е следният - възрастни, с три или повече съпътстващи болести, една трета от тях - имуносупресирани (с подтиснат имунитет). Винаги има и изключения от това, само че тези изключения при Омикрон стават все по-малко. Тоест - идеалният вид е - Омикрон и хората да се имунизират. И това да става през 6 - 8 месеца ", заключи имунологът.

Всичко друго е неправилно и погрешно. По отношение на това, че хора с по две и три дози са още веднъж инфектирани, би трябвало да вършим разликата - болен в болница или инфектиран, или инфектиран и единствено на домашно лекуване, изясни той.

Според проф. Кюркчиев мерило за това дали ни пазят или не имунизациите са точно данните, че при 94 на 100 от хората имунизациите защищават от тежко болнично лекуване. " Трябва да си дадем ясно сметка, че най-важното е по какъв начин боледуваме, а не дали се заразяваме, посочи той и добави -  " Да, за истинския китайски вид - Ухан, имунизациите имаха пробив единствено 0,1 %, само че в този момент при Омикрон разновидността пробивът е 65 %.

Тоест - шансът да се заразят в този момент имунизирани и преболедували е голям. Но да прекарат тежко болестта - не. Пет дни на домашно лекуване с температура не ти дава правото да казваш, че имунизациите не работят, твърди професорът.

За Омикрон и подвариантите му

Имунологът разясни каква е настоящата картина на циркулиращите подварианти на Омикрон сега:

Това са - ВА.5 и ВА.4, като ВА.5 е преобладаващият подвариант и в България. Вече над 65 на 100 от пробите у нас са на ВА.5. 3,6 % се чака да влязат в болница при този вид. Това са данните за Европа, Съединени американски щати и ЮАР. От тях 1% го карат тежко. На " пророците на Апокалипсиса " това няма да им хареса - само че, вълната отминава, по този начин е и в Португалия, откъдето стартира всичко. Съединени американски щати, Франция, Германия и Италия са стационирани. Тенденцията е, че вирусът се опитомява - заразява доста хора, без да провокира тежки последици за тях, сподели проф. Кюркчиев.

За ограниченията

Никога не съм одобрявал противоепидемични ограничения, които лимитират персоналните свободи. Европа не е Китай... С този тип разбиране Европа губи душата си, а не си коства поради разновидността Омикрон, това да се случва.  Нищо не постанова в сегашната обстановка носенето на маски и стоенето в карантина и не считам, че това е съответна мярка. Мисля, че това е един остатъчен интервал, който е извънредно време да го преодолеем и да се върнем през 2018 година ", разяснява професорът. 

Кога да си сложим бустерна доза

Хората могат да си слагат втората бустерна доза на есен. Разумно да има 6 до 8 месеца сред дозите . Аз персонално по този начин ще постъпя. И да - не си отлагайте ваканцията в Гърция през септември - аз няма да го направя, посъветва имунологът.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР