ВМА отново е на челни позиции сред болниците в България.

...
ВМА отново е на челни позиции сред болниците в България.
Коментари Харесай

ВМА отново е на челни позиции сред болниците в България

ВМА още веднъж е на челни позиции измежду лечебните заведения в България. За финансовитата дисциплинираност на болничното заведение, за доверието и уважението, което тя е спечелила измежду пациентите и лекарите от всички точки на страната описа пред novini.bg началникът на ВМА полк. проф. доктор Венцислав Мутафчийски.

„ ВМА постоянно е оцелявала по най-хубавия метод в продължение на 126-годишната си история. Дори и в последните три години и половина, когато тя на процедура беше една банкрутирала болница “, изясни полк. Мутафчийски и акцентира: „ С поддръжката на държавното управление и с напъните на мениджърския екип на ВМА излязохме от тази обстановката с 52 милиона цесия към Банката а развиване и благодарение на изплатени разноски от страна на болничното заведение. Към момента имаме 12,4 млн. лева излишък от цесията. Тези средства са планувани и ще бъдат платени идната година. Оперативният дълг на ВМА към 1.12.2017 година беше 12 млн. и след последното заплащане е към този момент 6,5 млн. лева Очакваме и заплащане от НЗОК за ноември месец и най- евентуално оперативният дълг ще бъде към 3 млн. лева или нула “.

„ Един действен дълг от 5-6 млн. лева на такава болница като ВМА е изцяло естествен и това не ни плаши, тъй като може да се покрие за един месец. Страшно беше ситуацията преди този момент “, изясни началникът на ВМА. Проф. Мутафчийски регистрира, че тази година има растеж от над 13% на пациенти, в това число и растеж в доходи от НЗОК. „ Има значителен растеж на приходите по линия на Национален осигурителен институт за нашите два санаториума в Хисаря и Банкя, и от независимото ни ДКЦ, което бележи растеж в своите доходи с към 411% “, заяви още той. „ Над 13 000 са пациентите, пренасочени от други лечебни заведения във ВМА, което приказва за доверието на сътрудниците ни от цялата страна. Това е престиж “, съобщи с горделивост полк. проф. доктор Венцислав Мутафчийски.

Според данните, над 4000 души на седмица се преглеждат в поликлиниката към ВМА. Полк. проф. Мутафчийски не скри терзанията си във връзка с лимитите, които са ограничаващи за ВМА. „ Много е мъчно - хем да отговорим на упованията на пациентите ни, хем да се съобразим с тези предели. В ежемесечни диалози сме по този въпрос с Министерство на здравеопазването и с НЗОК. Аз имам цялостно схващане, че би трябвало да има някакви ограничаващи механизми, колкото и да не ни устройва. Ежемесечно се водят диалози с добре стимулирани причини, че ВМА е болница като последна инстанция в България “, заключи началникът на лечебното заведение.

Какво сподели още полк. проф. доктор Венцислав Мутафчийски вижте в прикаченото видео.



По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР