Влизането ве еврозоната е логична стъпка за България, защото тогава

...
Влизането ве еврозоната е логична стъпка за България, защото тогава
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева: В Еврозоната ще може да влияем на паричната политика

Влизането ве еврозоната е разумна стъпка за България, тъй като тогава освен тя ще получава парична политика от ЕЦБ, а ще може да въздейства на тази парична политика . България има валутен ръб. Това значи, че нашата парична политика се дефинира от Европейската централна банка, защото левът е обвързван за еврото.

Това съобщи ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ) доцент доктор Кристалина Георгиева, която през днешния ден бе удостоена с почетното звание " Доктор хонорис идея " на Университета за национално и международно стопанство (УНСС).

" Условията за влизане на България в Еврозоната през днешния ден са по-сложни от преди месеци , тъй като инфлацията у нас мина 10 % , това е заради външните шокове от пандемията и войната в Украйна. Този проблем с повишаването на цените визира всички страни като се изключи Япония и няколко азиатски страни ", изясни Георгиева.

По думите й е доста евентуално ЕЦБ и министрите на Еврозоната да вземат под внимание този факт, че инфлационните процеси в България са провокирани от външни фактори и това да не се отрази на периода за влизането на страната (в еврозоната).

Относно влизането ни в еврозотана тя се опита да опише народопсихологията. " На въпроса дали България би трябвало или не би трябвало да влезе в еврозоната бих дала отговор с различен въпрос: " Има ли някой в България, който да желае да падне борда ", сподели Георгиева.

" Досега не съм видяла в социологически изследвания публичното мнение да бъде настроено към това да падне валутния ръб и ние да сме на прохладно без отбраната, която той ни дава ", добави ръководещият шеф на Международния валутен фонд (МВФ).

Тя е безапелационна, че щом сме във валутен ръб и нашата валута е обвързвана с еврото, доста по-добре е за нас да участваме във образуване на политиките, които въздействат на нашата страна, в сравнение с да не участваме .

Запитана каква прогноза за инфлацията в България може да даде и по какъв начин прави оценка антикризисния пакет, Георгиева отговори, че чака над 10% и чака 2023 година инфлационните процеси да бъдат овладени. Надеждата, че инфлацията ще бъде под надзор се базира на това, че централните банки вземат решителни ограничения, с цел да лимитират покачването на цените и в Европейски Съюз се вземат ограничения за реагиране на рецесията, които пазят страните на Европейски Съюз, в това число и по повод към покачване на цените.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР