Влизането в еврозоната и в Шенген е въпрос на преговори

...
Влизането в еврозоната и в Шенген е въпрос на преговори
Коментари Харесай

Зорница Русинова: България трябва да има самочувствие относно влизането в еврозоната и в Шенген

Влизането в еврозоната и в Шенген е въпрос на договаряния с сътрудниците - трябва да имаме малко по-голямо самочувствие и първо ние да си повярваме, след това другите да ни повярват.  Това сподели в студиото на Euronews Bulgaria Зорница Русинова, ръководител на Икономическия и обществен съвет и някогашен министър на труда и обществената политика.

 

 

Почти предстоящо беше, че откакто не се справихме в този момент, да има отсрочване за 2025 година . Надявам се, че към този момент имаме техническа опция за това. Надяваме се скоро да бъде признат и Закона за еврото, само че не престават да стоят два въпроса. Инфлацията е най-притеснителният фактор, да забележим по какъв начин върви тази година.

Винаги има и политически критерии, които са въпрос на дейности от страна на политиците. Има редица законови промени, които би трябвало да се създадат.

Свободното придвижване на хора и артикули са съществени полезности, влизането в Шенген ще ни помогне за влизането и в еврозоната .

България може да покаже стабилитет в икономическото си развиване и в политическата обстановка. Ние би трябвало да защитим тази теза и пред обществото. Нека да забележим какво ще е решението на Конституционния съд особено за референдума. Необходимо е още да се направи, хубавото е, че може да се задават въпроси от жители. Част от спекулациите може да се оборят като се отговори на страховете на хората. А те са за това, че животът ще стане по-скъп. Именно по тази причина направихме конференция с представители на Хърватска Латвия и Естония, с цел да може бизнсеът и синдикатите да участват.

На нас ни трябват малко старания, малко повече информация - за спестяванията на хората, би трябвало да се знае малко повече за обмяна на средства, какъв ще бъде интервалът.

Първо би трябвало да има доста дълъг интервал, в който да се виждат и двете цени , с цел да може хората да наблюдават дали цените се подвигат. Всичко това би трябвало да върви с образование на хора по места и разяснителни акции. Трябва да се предпазим от измами. Всички тези хора помнят промяната на парите и обезценяването им. Може да се помогне единствено с разяснение, освен през медиите, а да има доста повече информация на локално равнище да се осведомят хората.

Дигитализацията е един от целите, тъй като няма по какъв начин като част от Европа и устрема ни да сме конкурентни, да не сме в час. Вместо да се чудим ще ни вземат ли роботите работните места, е хубаво да стартираме да вършим стъпки към развиване на цифровизация на пазара на труда . У нас липсват хора и липсват квалифицирани хора, които могат бързо и дейно да си сменят работата. Ние сме доста изоставащи от всички страни в софтуерно отношение, единствено 10% вкарват нови технологии и сме последни в Европа.

Трябва да подкрепяме бизнесите да работят. По-скоро е въпрос на осведоменост и съгласуваност. Средства има за цифрови умения, само че доколко бизнесът ще ги одобри не е ясно. Ние би трябвало да имаме доста ясна посока какво вършим с квалификацията на хората.

Вчера имахме полемика за хората с увреждания, които не могат да стартират работа заради компликации пред работодателите и поради това, че те нямат цифрови умения. Има доста хора, които са в дейна възраст, които би трябвало да получат развиване, само че би трябвало да се види наклонността за развити технологии.

 

Цялото изявление вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР